Čerkez: Moramo biti spremni na duži period borbe protiv koronavirusa

- Advertisement -

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i član Federalnog štaba civile zaštite, kazao je danas da je u protekla 24 sata obavljeno 267 testova na koronavirus među kojima su potvrđena 23 nova slučaja zaraze, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U FBiH je ukupno testirano 4.038 pacijenata, od toga je ukupno potvrđenih 439, s tim da danas možemo reći da su trenutno aktivna 404 pacijenta. Od tog broja imamo nešto više žena, 55 posto, a 45 posto muškaraca. U protekla 24 sata testirano je 267 osoba, među njima su pronađena 23 nova potvrđena slučaja. Trenutno je hospitalizirano 59 pacijenata koji su pozitivni na COVID-19, od toga je pet teže oboljelih koji se nalaze na respiratoru. Do danas imamo 21 potvrđen smrtni ishod u FBiH, 11 umrlih su ženskog spola i deset muškog, 62 posto, odnosno 13 preminulih je u dobnoj skupini preko 65 godina”, istakao je Pehar.

Savjetnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez ukazao je na činjenicu da su u BiH, kao i u gotovo cijelom svijetu nastavlja borba protiv koronavirusa.

“Teška stanja mogu jako brzo da se iskompliciraju nekada u roku od dana, a nekada u roku od par sati. Svi moramo shvatiti da se radi o veoma ozbiljnom problemu. Da se ovdje ne radi o nekoj bolesti, koja je tek tako došla i da je ne potcijenjujemo imajući u vidu brojeve, jer mogu jako da nas zavaraju. Problem koji imamo prevazilazi brojeve. To nije blaga bolest koja će tek tako proći. Moramo biti spremni na duži period borbe protiv koronavirusa”, rekao je Čerkez i nastavio:

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

“Nije vrijeme za politizacije, nije vrijeme ni za politiziranje, nije vrijeme ni za pozicioniranje, rekao bih, vrijeme je da se dopusti struci da odgovorno radi svoj posao i garantujem svi građanima FBiH da mogu da vjeruju struci. Ovo je vrlo ozbiljno vrijeme. Imaćemo značajne poraste broja oboljelih i puno više tragičnih slučajeva smrti. Vrijeme u koje ulazima trebamo da uđemo zajedno svi kao jedan. Ne bi trebalo da dolazi do polarizacije između struke, javnosti i medija.”

Čerkez se također zahvalio građanima Federacije BIH, koji su važan faktor u borbi protiv širenja koronavirusa, na poštivanju preporuka koje su izdali nadležni organi.

Rekao je i da je s dolaskom 150.000 testova u Federaciju BiH situacija sasvim dobra i da mogu nastaviti sa strategijom povećanja broja testiranih.

Istakao je da je u pojedinim gradovima čak uveden i takozvani drive-in test.

“Drive-in testovi nisu vrsta testova, nego metodologija uzimanja brisa. Radi se o tome da pacijent dolazi vozilom na određenu lokaciju u određeno vrijeme i uzima mu se bris. Takav način uzimanja uzoraka imamo u Bihaću, Širokom Brijegu, Mostaru, tako da i u BiH na određenim lokacijama postoji primjena takve vrste testiranja”, objasnio je Čerkez.

PROČITAJTE JOŠ:  Treslo se tlo kod Čapljine

Dodao je da laboratorije u Sarajevu, Mostaru i Tuzli nemaju nikakvih problema u testiranju te da mogu podnijeti svakodnevni pritisak. No, ukoliko bude potrebe kazao je da postoji mogućnost stavljanja laboratorije Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i određenog broja privatnih ustanova pod “kapu” javnih zdravstvenih institucija.

Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, pojasnio je da podaci govore da se radi sve više testova i da je sve više osoba zaraženih koronavirusom.

“Situacija u kojoj se trenutno nalazimo jeste da u svim kantonima imamo lokalne transmisije. Sve veći broj slučajeva i posebno težih govori nam u prilog da imamo transmisiju u zajednici. Prisutan je i cirkulira među stanovništvom”, istakao je Musa.

Dodao je da se od početka marta kada su krenuli s prvim izoliranjem građana strategija mijenja u skladu sa situacijom na terenu. Cilj im je, kako je istakao, da “osvijetle” područja u kojima se virus širi kako bi mogli preduzeti adekvatne mjere.

Također, Musa je otkrio podatak da Federacija BiH ima 51 epidemiologa i 68 infektologa te da je jasno da dimenzija problema sa širenjem koronavirusa nadilazi ne samo federalni zdravstveni sistem, nego predstavlja izazov i za sve zdravstvene sistem u svijetu. Stoga je, poručio je, jako važno da se građani pridržavaju naredbi i izdatih preporuka.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jala Brat i Buba Corelli donirali 50.000 KM za djecu oboljelu od raka

Nevladina organizacija "Srce za djecu oboljelu od raka" objavila...

Prošlo je 28 godina od reintegracije: Grbavica je bila simbol razaranja i strahovitih zločina

Prošlo je 28 godina od reintegracije sarajevskog naselja Grbavica....

U Sloveniji zaplijenjeno 260 kilograma kokaina

Pošiljka od 260 kilograma kokaina zaplijenjena je u Luci...

Čokolada sa plastikom pronađena i u Banjaluci

Gradska inspekcija za hranu izvršila je vanrednu kontrolu prometa...

Autobus udario dvije žene nakon što mu je otpao točak

Teška saobraćajna nesreća dogodila se kod Karađorđevog parka u...