Čerkez: Predložena zabrana kretanja za 1. maj starijima od 65 i maloljetnicima

- Advertisement -

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje, danas je kazao da su za tri neradna dana prvomajskih praznika predložili donošenje zabrane kretanja za osobe starije od 65 godine i mlađe od 18 godina kao i zabranu kretanja za sve građane poslije 20 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pred nama su prvomajski praznici, tri dana i prijedlog prema Kriznom stožeru Civilne zaštite je da se suspenduje kretanje osoba starijih od 65 godine i mlađih od 18 godina tokom vikenda, prvog, drugog i trećeg maja. Idemo na restrikciju te da se ograniči kretanje nakon 20 sati, u istom periodu”, kazao je Čerkez, napominjući da epidemija COVID-19 nije nestala te da građani i dalje moraju biti jako oprezni.

PROČITAJTE JOŠ:  Ubistvo u Bosanskoj Krupi: Muškarca (67) nasmrt izbo komšija

“Imajući u vidu protekle vikende, smatramo da bi bilo jako teško kontrolisati okupljanja, i to bi moglo da djeluje negativno na epidemiološku situaciju. Smatramo da bi ovaj rizik bio nepotreban i da će stoga ove mjere važiti samo za ova tri dana praznika”, dodao je.

Istakao je da u narednom periodu namjeravaju nastaviti s mjerama popuštanja, a već naredne sedmice očekuje se otvaranje trgovina na veliko i malo.

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći u Banjaluci poginula 46-godišnja pješakinja

“Moramo život uspostaviti i to postepeno i kontrolisano. Kako će to ići prvenstveno zavisi od građana i kako se budu odnosili na ovo. Ponavljamo da epidemija COVID-19 nije gotova i da samo kako ćemo proći dalje zavisi od poštivanja mjera. Već naredne sedmice namjeravamo predložiti otvaranje trgovina na veliko i malo, da se život vrati kroz te trgovine. Predlažemo otvaranje malih obrta, odvjetničkih i notarskih ureda”, kazao je Čerkez.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...