Life

[cijeli svijet trči za jedan cilj] Otvorene prijave za Wings for Life World Run 2021

0

Osmo izdanje globalne humanitarne utrke Wings for Life World Run definitivno će biti održano iduće godine, i to 9. maja. Prijave su već otvorene na službenoj stranici utrke, a sav prihod od startnina i donacija ide u svrhu istraživanja lijeka za povrede kičmene moždine.

[cijeli svijet trči za jedan cilj] Otvorene prijave za Wings for Life World Run 2021, Life.ba

Od 2014. učesnici Wings for Life World Run svake godine trče zajedno kako bi pomogli da povrede kičmene moždine postanu izlječive. Ukupno 700 000 učesnika iz 195 zemalja do sada je prevalilo sedam miliona kilometara te je kroz startnine i donacije prikupljeno skoro 30 miliona eura za fondaciju Wings for Life, čiji je cilj pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine.

„Podrška koju dobijamo je naprosto fenomenalna. Wings for Life World Run je važan događaj za našu fondaciju. U ovo vrijeme izolacije, drago nam je što ćemo 2021. ponovo ujediniti ljude širom svijeta da zajedno trče za plemenit cilj“, kaže Anita Gerhardter, izvršna direktorica fondacije Wings for Life.

Od 2015. godine u utrci je moguće učestvovati putem aplikacije. Pored praćenja kretanja trkača u stvarnom vremenu i mjerenja udaljenosti od presretačkog vozila (Catcher Car), aplikacija omogućava dijeljenje na društvenim mrežama te nudi audio sadržaje osmišljene da informišu, zabave i motivišu učesnike za vrijeme utrke.

[cijeli svijet trči za jedan cilj] Otvorene prijave za Wings for Life World Run 2021, Life.ba

„Presretni smo što možemo potvrditi održavanje Wings for Life World Run 2021 ovoliko vremena unaprijed. Zahvaljujući našoj aplikaciji, bit ćemo potpuno neovisni o aktuelnim dešavanjima. Imamo softver koji kontinuirano razvijamo već pet godina. Dakle, virtualna utrka za nas uopšte nije novina“, kaže Colin Jackson, osvajač olimpijskog srebra na 110 metara sa preponama na OI 1988 u Seoulu.

LIFE:  Edin Džeko pozitivan na koronavirus

Osim utrke putem aplikacije, ostaje otvorena i mogućnost učešća u jednoj od 12 službenih utrka diljem planete. Odluku o tome hoće li se službene utrke održati organizatori će donijeti najkasnije u februaru 2021. Najbliža službena utrka za učesnike iz naše zemlje do sada je održavana u Zadru (Hrvatska).

Trkači i učesnici u invalidskim kolicima kreću u isto vrijeme u cijelom svijetu, u 11 sati ujutro po Greenwichu. Tako će, recimo, na početku utrke u Berlinu biti 13h, u Tokiju 22h, a u New Yorku 7h ujutro. Presretačko vozilo kreće 30 minuta nakon pucnja iz startnog pištolja. Vozilo postepeno povećava brzinu i sustiže jednog po jednog učesnika, sve dok ne ostane samo jedan – pobjednik.

Usljed pandemije koronavirusa, ove godine su otkazane sve službene utrke na lokacijama. Umjesto toga, 13. marta je organizovana utrka putem aplikacije, tako da je individualno trčanje uz aplikaciju bio jedini način učešća. Britanac Michael Taylor, ovogodišnji svjetski pobjednik, uspio je prevaliti 69,92 kilometara za četiri sata i 12 minuta, prije nego što ga je sustiglo virtualno presretačko vozilo.

Svi zainteresovani se za utrku mogu prijaviti na stranici wingsforlifeworldrun.com, a prvih 10 000 registrovanih na poklon će dobiti zvaničnu majicu Wings for Life World Run.

Facebook komentari


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like