Life

Cilj je smanjiti nivo zagađenosti zraka – Madrid zabranio upotrebu starih automobila

0

Vlasti Madrida su u centru grada zabranile upotrebu automobila s dizelskim motorima koji su stariji od 2006. godine i s benzinskim motorima koji su stariji od 2000. godine.

Prema novoj odluci, automobilima koji dobiju oznaku za niske emisije bit će dozvoljeno da uđu u centar grada. Izuzeti će biti i gradski autobusi, taksiji, stanari i neka profesionalna vozila.

Kako navode španski mediji, cilj ove mjere gradskih vlasti je smanjiti nivo zagađenosti zraka u glavnom gradu za oko 40 posto.

Vlasti se nadaju da će na ovaj način podstaći veću upotrebu bicikala te da će biti smanjena saobraćajna buka.

Iz gradske uprave su naveli kako planiraju uvesti još neke mjere, dodajući da će na kraju biti dozvoljena samo upotreba vozila s nultom emisijom štetnih gasova, prenosi Anadolu Agency AA.

LIFE:  Boris Stanković srebreni na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi

Neki lokalni političari tvrde da će plan imati slabe efekte na kvalitet vazduha, dok gradonačelnica Manuela Carmena smatra da je odluka krajnje pozitivna, napominjući da će se kritičari odluke ubrzo naviknuti na ograničenja te više koristiti javni prijevoz.

Procjenjuje se da će nove mjere pogoditi oko 20 posto automobila u centru Madrida. Od 2020. godine, stariji automobili više uopšte neće moći ulaziti u centralnu gradsku zonu.

Facebook komentari

Fuliranje s prstohvatom blagdanske čarolije na Strossmayerovom trgu

Prethodni članak

Luka Modrić osvojio ‘Zlatnu loptu’

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Life