Čistopoljski: Galerija koja predstavlja djela Mikulića, Libovca, Karanovića

- Advertisement -

Galerija Srednje umjetničke škole u Sarajevu zadnjih godinu dana može se pohvaliti značajnim izložbama na kojima se predstavljaju djela bivših učenika, profesora, kao i sadašnjih učenika te škole.

Razgovarala: Nermina Omerbegović

Voditelj galerije profesor grafike Boris Čistopoljski u razgovoru za Fenu kaže da se ranije galerija fokusirala isključivo na učeničke izložbe radova te bi se organizovalo šest do sedam postavki koje bi vidjeli tek učenici i profesori škole.

– Želio sam galeriju otvoriti i prema vanjskoj publici koja bi imala priliku vidjeti šta rade naši učenici, a da njima donesemo ono što je za njih interesantno – kaže voditelj galerije Srednje umjetničke škole.

Čistopoljski objašnjava da je ideja predstaviti umjetnike, bivše učenike škole koji mogu da nešto i kažu i pokažu te razgovaraju s učenicima.

– Ne želim da budemo kao Galerija “Collegium Artisticum”, Umjetnička galerija BiH ili Galerija “Roman Petrović”, nego da imamo specifičan program koji je okrenut učenicima. Suština je da ih pomjerimo iz klasičnog galerijskog prostora da vide živog autora i slušaju živu riječ. Imaju priliku razgovarati s autorima koji im prenesu svoje uspomene na period kad su išli u školu. Vaspitavamo ih i kao likovnu publiku. Uče i da postave izložbu, da znaju da to nije samo okačiti sliku na zid – pojašnjava Čistopoljski.

A bivši učenici, podvukao je, kada izlažu u galeriji škole u koju su nekad išli imaju emotivne reakcije te jedva čekaju da prikažu svoje radove.

Novi život galerije u Umjetničkoj školi počeo je izložbom radova profesora, a potom su ga, kako navodi Čistopoljski, tri poklonjene grafike profesora fotografije i grafičara Branimira Karanovića a imajući u vidu da ima i radove drugih umjetnika inspirisale da pozove kolege iz škole kako bi izložili djela slikara, grafičara iz svojih privatnih zbirki. Tako je nastala izložba “Iz privatnih zbirki”.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Izložba po izložba i galerija koje je godišnje imala tek oko šest izložbi koje su posjećivali samo učenici i profesori, u prošloj godini imala je 16 postavki od toga šest učeničkih dok su ostale bile gostujućih umjetnika. A sa izložbama u galeriju je stigla i publika.

Između ostalih, u prošloj godini je upriličena izložba djela Marija Mikulića realizovana iz privatne zbirke slikareve kćerke Bojane Mikulić i u saradnji sa Muzejom Sarajeva.

Također su, između ostalih, realizovane izložbe plakata i lutki iz Pozorišta mladih Sarajevo, potom 40 pozorišnih kostima iz Narodnog pozorišta Sarajevo, ratnih razglednica grupe “Trio”, kao i posthumno izložba grafičkih listova Mirsada Konstatinovića.

U toku je izložba akvarela Zlatka Devića, a u narednim mjesecima u planu su izložbe skulptura Fikreta Libovca, izložbe radova učenika te izložba radova Bojane Mikulić za koju Čistopoljski kaže da je lijep način pozdraviti se s kolegicom koja ide u penziju.

– Mislio sam da bi bilo lijepo ispratiti je njenom izložbom radova, a kako ona radi i slike i keramiku i grafiku biće to lijepa postavka – smatra on.

Također je u planu izložba grafika Boška Karanovića, čija je realizacija planirana u saradnji sa galerijom Bosanska Krupa koja je Karanovićev legat. Boško Karanović  grafičar iz Bosanske Krupe jedan je od osnivača Likovne kolonije Krušnica koja ove godine obilježava 50 godina postojanja. Karanović je ostavio oko 110 grafika Gradskoj galeriji Bosanska Krupa, koje su odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašene pokretnim dobrom – nacionalnim spomenikom BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

– Dio tih grafika planiram izložiti u septembru u dogovoru sa Salihom Suljanovićem, čovjekom koji je zaslužan za dobijanje te kolekcije, koji vodi koloniju i također ima značajnu ulogu u obnovi Doma kulture i osnivanju galerije u Bosanskoj Krupi – kazao je voditelj Galerije u Srednjoj umjetničkoj školi Boris Čistopoljski.

On je također najavio da će biti izložen i dio radova sa kolonije Kruščica koja ima veliki fundus sa izuzetnim djelima.

Čistopoljski ističe da različitim izložbama od kostima, lutki, slika, grafika želi pokazati učenicima te škole, što u okviru svog rada ima predmete poput vajarstva i tekstila koja su to njihova potencijalna zanimanja te da vide kako imaju mogućnosti i perspektivu.

Kad je riječ o Srednjoj umjetničkoj školi, Boris Čistopoljski kaže da se na upis prijavi malo učenika, te da se nerijetko i prime svi koji su se prijavili. Tako je jedan od ciljeva otvaranje galerije prema javnosti kako bi se više budućih učenika zainteresovalo za upis te omogućilo pravljenje selekcije.

Čistopoljski podsjeća da ova škola ima, kad je riječ o profesorskom kadru, eminentne umjetnike te da se razmišlja i o tome da se godišnje predstave po jedan, dva profesora  kako bi učenici bili bolje upoznati i sa umjetničkim djelom onih koji ih vode u svijet umjetnosti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...