Clint Eastwood: Nikad neću biti kao Laurence Olivier

- Advertisement -

Nikad neću biti kao Laurence Olivier, rekao je Clint Eastwood davne 1971. godine.

-Svojim fizičkim izgledom i osobnošću nikada neću moći igrati određene uloge, ali još uvijek mogu uraditi stvari koje imaju neku kvalitetu, kazao je tada Eastwood.

U jednom je bio u pravu. Nikada nije bio poput Oliviera, ali nije ni morao biti. Tijekom godina pojavili su se brojni novi ‘Olivieri’, ali oduvijek je postojao samo jedan Clint Eastwod.

Rođen u vrijeme velike depresije u Kaliforniji (1930.), prije nego što je počeo razvijati filmsku karijeru bavio se poslom spasioca u američkoj vojsci.

Nakon nekoliko sitnih uloga dobio je angažman kao Rowdy Yates u TV showu ‘Rawhide’, a potom je dobio priliku snimiti nekoliko westerna u Europi. Niko tada nije ni pomišljao da će se iz Europe vratiti sa svim elementima buduće svjetske zvijezde. Američka filmska kritičarka Pauline Kael opisala ga je kao visokog, mršavog i žilavog svetitelja, plavookog i neuredne kose, s hrapavim, naboranim ali i brižljivim licem koje se povremeno nasmije.

On je na mnogo načina istinska filmska zvijezda. Kao glumac, ali kao vrsni redatelj utjelovio je brojne likove policajaca, vojnika, ljubavnika, komedijaša… Nevjerojatna jedinstvena i plodna karijera i iza i ispred kamere. A tek mu je 90 godina!

U potrazi za glavnim glumcem u svojim westernima, talijanski redatelj Sergio Leone želio je angažirati Henryja Fondu, Jamesa Coburna ili Charlesa Bronsona. Međutim, neko mu je pokazao epizodu vestern serije ‘Rawhide’ i upro prstom u Clinta Eastwooda. Leone je uzviknuo ‘Ovaj lik!?’ i počeo se smijati. Međutim, cijena već afirmiranih filmskih zvijezda bila je ogromna, a Clint nije koštao gotovo ništa. Leone je bio očajan i odlučio je angažirati Eastwooda. Iz Leonovog očaja rodila se svjetska filmska zvijezda. Od trenutka kada se čovjek bez imena, sa šeširom na glavi i duhanom u ustima pojavio na filmskom platnu u filmu ‘Za šaku dolara (1964.), znali ste da se s njim ne smije za….i. U Ameriku se vratio tri godine poslije, 1967., zajedno sa snimljenom takozvanom ‘Dolar’ trilogijom.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Srbiji: Muškarac na šetalištu izvukao pištolj pa pucao sebi u stomak

Od tada kreće streloviti uspon stasitog heroja koji iz filma u film prolazi nevjerojatne životne uloge i karakterne likove.

Puno godina kasnije redatelj Sergio Leone prisjetio se Eastwoodovih početaka.

– Kad su velikom umjetnika Michelangela pitali zašto je odabrao baš neki mramorni blok, odgovorio je da je vidio Mojsija u njemu. E za mene je Clint Eastwood jednostavno, bio taj mermerni blok. A to sam i želio!

Taj ‘mermetni blok’ kasnije se proslavio i ulogom ‘prljavog Harryja’, iznimno grubog inspektora kratkog fitilja Harryja Callahana iz San Francisca, kojeg je glumio u pet filmova.

-Ponekad razočaram ljude kada nisam poput likova koje sam glumio u filmovima. Ali, tko bi želio stalno biti imaginarni lik. Najdraži su mi oni obožavatelji koji mi sramežljivo priđu i kažu da im se svidio neki moj film i odu, izjavio je Eastwood u jednom intervjuu.

Eastwood je u karijeri dobio mnoštvo nagrada, pogotovo su važna četiri Oscara za njegova redateljska postignuća.

Eastwood je već davno otkrio da namjerava raditi do kraja života. Čak što više, što je stariji radi više. Tako je u razdoblju od svog 80. do 90. rođendana snimio devet filmova!

Slično kako je nizao filmove, tako je nizao i žene. Clint Eestwood ima osmero djece sa šest različitih žena, a vjernost mu nikada nije bila jača strana, tako je za vrijeme prvog braka bio u vezama s još devet žena.

 -Volim žensko društvo, ali nisam osoba za druženje na duge staze, nego više za romanse. I najbolje iz tih romansi što se izrodilo su sva moja djeca.

Njegove veze uglavnom su se rađale na fimskim setovima, a završavale po završetku snimanja.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas: U kući nađeno petero mrtvih, među njima dvoje djece

Eastwood je najavio da ide u mirovinu kao glumac nakon uloge 2008. u filmu ‘Gran Torino’, ali obećanje je porekao pa je opet zaigrao u filmovima, primjerice 2018. u filmu ‘Mula’. Kao što već rekli, tek mu je 90 godina i ko zna s kakvim filmskim ostvarenjima će nas obradovati ova filmska legenda.

Nagrade…

Eastwood je osam puta bio nominiran za Oscara za režiranje i produciranje, pobijedivši s filmovima Nepomirljivi i Djevojka od milijun dolara. Ostale nominacije je zaradio za Mističnu rijeku i Pisma s Iwo Jime. Dvaput je bio nominiran za glumu (Nepomirljivi i Djevojka od milijun dolara), iako nikad nije osvojio Oscara za glumu. On je jedan od trojice živućih redatelja (uz Miloša Formana i Francisa Forda Coppolu) koji su režirali dva filma dobitnika Oscara za najbolji film. Sa 74 godine, bio je najstariji redatelj koji je to ostvario. Režirao je dva glumca, Tima Robbinsa i Morgana Freemana, u ulogama za koje su osvojili Oscar za najboljeg sporednog glumca u dvije godine. Robbins je osvojio 2003. za Mističnu rijeku, a Freeman 2004. za Djevojku od milijun dolara.

Eastwood je osvojio niz drugih nagrada, uključujući America Now TV nagradu kao i jednu od nagrada Kennedyjeva centra 2000. Na Pacifičkom sveučilištu 2006. je dobio počasnu titulu, kao i na Sveučilištu Južne Kalifornije 2007. 1994. mu je dodijeljena nagrada za životno djelo za filmsku produkciju. 2006. je zaradio nominaciju za nagradu Grammy u kategoriji najboljeg filmskog soundtracka za Djevojku od milijun dolara.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...