Life

Čudesni Gurka se vratio kući nakon što se uspeo na 14 najviših vrhova svijeta

0
Čudesni Gurka se vratio kući nakon što se uspeo na 14 najviših vrhova svijeta, Life.ba
Ilustracija - Quentin Sixdeniers/Les Six Patates création/RedBull.ba

Nepalski alpinist Nirmal Purja (36), koji se uspeo na 14 najviših vrhova svijeta u samo sedam mjeseci i tako postavio svjetski rekord u osvajanju najviših planina na Zemlji, poručio je kako želi biti nadahnuti budućim generacijama nepalskih penjača.

“Želim inspirirati generacije koje dolaze. Ljudi su se smijali kada sam im otkrio svoj plan, nitko nije vjerovao da se takav podvig može postići. Međutim, kada od srca date 100 posto, onda je sve moguće”, kazao je Purja po povratku u Katmandu.

Ovaj Gurka, bivši pripadnik posebne postrojbe britanske vojske, a zatim i specijalac Kraljevske mornarice Ujedinjenog Kraljevstva, svoju ‘avanturu’ je započeo u travnju u Nepalu, domu osam od 14 najviših svjetskih vrhova, usponom na Anapurnu (8.091 m). Nakon toga uputio se u Pakistan – koji ima pet vrhova, a misiju je završio u Tibetu usponom na Shishapangma (8.027 m).

LIFE:  Watergate: Skandal za vjekove koji tek treba nadmašiti

U sedam mjeseci 14 puta se uspeo na više od 8.000 metara i naravno sišao, a kao najteži opisao je uspon na Kangchenjungu, treću najvišu planinu na svijetu (8.586 m), prenosi Hina.

“Morate vjerovati u vlastite sposobnosti, pozitivno razmišljati i širiti pozitivnu energiju. Međutim, važno je i vidjeti rješenje kada se čini da ga nema,” dodao je.

Do sada je rekord u osvajanju 14 najviših vrhova svijeta držao Južnokoreanac Kim Chang-ho kojem je za to trebalo sedam godina, 10 mjeseci i šest dana.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like