Life

Da li znate šta je Hygge?

0

U današnjem užurbanom svijetu i stresnoj svakodnevnici, potreba za opuštanjem i uživanjem u malim stvarima u životu nikada nije bila češća.

Sa porastom stresa i problema sa mentalnim zdravljem u mnogim zemljama širom svijeta, Danci su stekli status zaljubljenika u spokoj i mir, a u skladu sa tim i mnogobrojne ankete potvrđuju da su upravo oni, zajedno sa još nekim skandinavskim zemljama, najsretniji ljudi na planeti.

Piše: Sanja Savić

Često se tvrdi da je tako  zahvaljujući hygge-u.

Hygge je koncept koji krasi svakodnevnicu skandinavskog naroda, a zahvaljujući knjizi The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living koja se pojavila krajem 2016. godine, vijest o ovom načinu života se proširila brzinom svjetlosti i potpuno zaludila svijet.

Ali, šta je zapravo hygge?  Meik Wiking, autor knjige The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living i izvršni direktor Instituta za istraživanje sreće u Kopenhagenu kaže da se za hygge smatra mnogo toga – od intimne i duševne udobnosti, do šolje toplog napitka.

U svojoj knjizi, Wiking objašnjava da hygge prepoznate onog trenutka kada to osjetite, ali neki od ključnih „hygge sastojaka“ su zajedništvo, opuštanje, uživanje, prisustvo i udobnost.

Istinska suština hygge-a je zapravo težnja za svakodnevnim osjećajem sreće. Smatra se da su Danci osmislili hygge pokušavajućo da prežive dosadu, hladnoću i mrak u zimskim mjesecima pomoću jednostavnih rituala uživanja u malim svakodnevnim  stvarima koje podižu raspoloženje i duh.

Riječ hygge izgovara se “hoo-ga” ili “hue-gah”, a iako su je Danci usvojili kao sopstveni pojam za sreću, blagostanje i životni stil, ona je zapravo izvorno norveški termin za dobrobit.

Za vrijeme 16. stoljeća, u norveškom jeziku riječ hugga je imala značenje utješiti nekoga, zagrliti, a danas hygge opisujemo kao ‘udobnost’ ili ‘zajedništvo’.

U danskom jeziku, hygge se koristi i kao imenica i pridjev, ali termin zapravo nema doslovan prijevod i gotovo je nemoguće precizno odrediti šta tačno znači.

Najčešće se opisuje kao osjećaj i raspoloženje, radije nego kao određena riječ, jer se hygge koncept tumači kao mentalno stanje, a ne fizičko.

Ukratko, hygge možemo opisati kao uživanje u prisustvu nježnih, umirujućih stvari i malih životnih sitnica poput tople kupke, opuštanja uz dobru knjigu, uživanju u jutarnjoj kafi, sami ili u društvu.

Čak i mjesta mogu biti hyggeligt (hygge-like), što dovoljno govori o tome koliko daleko ovaj termin i pojava idu.

View this post on Instagram

Happy Monday! . . Thank you, @tlcbooktours and @harperperennial for this copy of Tiny Americans #partner #gifted . . Synopsis: . Western New York, 1978: Jamie, Lewis, and Connor Thurber watch their parents’ destructive dance of loving, hating, and drinking. Terrance Thurber spends this year teaching his children about the natural world: they listen to the heartbeat of trees, track animal footprints, sleep under the star-filled sky. Despite these lessons, he doesn’t show them how to survive without him. And when these seasons of trying and failing to quit booze and be a better man are over, Terrance is gone. Alone with their artist mother, Catrin, the Thurber children are left to grapple with the anger they feel for the one parent who deserted them and a growing resentment for the one who didn’t. As Catrin withdraws into her own world, Jamie throws herself into painting while her brothers smash out their rage in brutal, no-holds-barred football games with neighborhood kids. Once they can leave—Jamie for college, Lewis for the navy, and Connor for work—they don’t look back. But Terrance does. Crossing the country, sobering up, and starting over has left him with razor-sharp regret. Terrance doesn’t know that Jamie, now an academic, inhabits an ever-shrinking circle of loneliness; that Lewis, a merchant marine, fears life on dry land; that Connor struggles to connect with the son he sees teetering on an all-too-familiar edge. He only knows that he has one last try to build a bridge, through the years, to his family.

A post shared by Books | Coffee | Writing (@giuliland) on

Topao i ugodan način života koji hygge promovira, ključni je dio danske kulture još od ranih 1800-ih, a koncept je primjenjiv na bilo koje vrijeme, godišnje doba i prostor.

LIFE:  Časopis People glumicu Jennifer Garner proglasio najljepšom ženom na svijetu

Za Meika Wikinga, hygge predstavlja nešto što je dio kulturnog identiteta i nacionalnog DNK-a i da je ključni razlog zašto je Danska uvijek na vrhu liste najsretnijih zemalja na svijetu, uprkos svojim mračnim i zloglasnim zimama.

Ono što izdvaja hygge od mnogobrojnih popularnih lifestyle pokreta sa kojima se sve više susrećemo u posljednjih par godina jeste to da ne zahtijeva učenje ili kupovinu bilo čega što već nemate. Hygge nije stvar, a iako se danas na tržištu može pronaći mnogo „hygge proizvoda“, hygge se ne može kupiti, ne postoji hygge dnevna soba, niti hygge hrana.

Ovaj koncept bukvalno zahtjeva samo svijest pojedinca, određenu smirenost i sposobnost prisutnosti i uživanje u sadašnjosti stvarajući jednostavne rituale bez napora.

Osim što opisuju stvari kao hyggelig (hygge-like), Danci su također opsjednuti dodavanjem hygge-a drugim riječima kako bi opisali stvari.

Na primjer, hyggekrog je u suštini kutak gde možete da se udobno smjestite i razmišljate, a podrazumjeva mjesto u kući gdje možete da se zamotate u deku i gledate prolaznike, ili vašu omiljenu fotelju gdje čitate.

Još neki od elemenata koji za Dance predstavljaju hygge jesu mekane velike deke, udobni džemperi i debele vunene čarape. Svijeće su također važan dio stvaranja hygge-a u kući.

Smatra se da Danci godišnje spale nevjerovatnih 13 kilograma voska po glavi stanovnika, što je više nego bilo koja druga zemlja na svijetu. Domaći slatkiši, dobra kuhana hrana i topli napici su također bitni za stvaranje udobnih vibracija.

Dok je zima očigledno idealan period za hygge način života,  Danci prakticiraju ovaj koncept tokom cijele godine kako bi smirili živce i osjetila. Hygge je ideja koja u potpunosti narušava vremenske i sezonske barijere, ali i društvene.

To je nešto što u Danskoj svi praktikuju i proširilo se na svaki aspekt skandinavskog života.

Cijeneći male radosti u životu, hygge ima sve više sljedbenika širom planete, što itekako može imati velike koristi u sve više potrošački  i tehnološki orjentisanom društvu.

Facebook komentari

Zidane: Čeka nas 11 utakmica i želimo što bolje završiti sezonu

Prethodni članak

Aviokompanije obustavljaju upotrebu aviona Boeing 737 Max 8

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Life