Da li znate šta je Hygge?

- Advertisement -

U današnjem užurbanom svijetu i stresnoj svakodnevnici, potreba za opuštanjem i uživanjem u malim stvarima u životu nikada nije bila češća.

Sa porastom stresa i problema sa mentalnim zdravljem u mnogim zemljama širom svijeta, Danci su stekli status zaljubljenika u spokoj i mir, a u skladu sa tim i mnogobrojne ankete potvrđuju da su upravo oni, zajedno sa još nekim skandinavskim zemljama, najsretniji ljudi na planeti.

Piše: Sanja Savić

Često se tvrdi da je tako  zahvaljujući hygge-u.

Hygge je koncept koji krasi svakodnevnicu skandinavskog naroda, a zahvaljujući knjizi The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living koja se pojavila krajem 2016. godine, vijest o ovom načinu života se proširila brzinom svjetlosti i potpuno zaludila svijet.

Ali, šta je zapravo hygge?  Meik Wiking, autor knjige The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living i izvršni direktor Instituta za istraživanje sreće u Kopenhagenu kaže da se za hygge smatra mnogo toga – od intimne i duševne udobnosti, do šolje toplog napitka.

U svojoj knjizi, Wiking objašnjava da hygge prepoznate onog trenutka kada to osjetite, ali neki od ključnih „hygge sastojaka“ su zajedništvo, opuštanje, uživanje, prisustvo i udobnost.

Istinska suština hygge-a je zapravo težnja za svakodnevnim osjećajem sreće. Smatra se da su Danci osmislili hygge pokušavajućo da prežive dosadu, hladnoću i mrak u zimskim mjesecima pomoću jednostavnih rituala uživanja u malim svakodnevnim  stvarima koje podižu raspoloženje i duh.

https://www.instagram.com/p/BOpn4K5DTl-/

Riječ hygge izgovara se “hoo-ga” ili “hue-gah”, a iako su je Danci usvojili kao sopstveni pojam za sreću, blagostanje i životni stil, ona je zapravo izvorno norveški termin za dobrobit.

PROČITAJTE JOŠ:  Državljanin Hrvatske poginuo u Derventi

Za vrijeme 16. stoljeća, u norveškom jeziku riječ hugga je imala značenje utješiti nekoga, zagrliti, a danas hygge opisujemo kao ‘udobnost’ ili ‘zajedništvo’.

U danskom jeziku, hygge se koristi i kao imenica i pridjev, ali termin zapravo nema doslovan prijevod i gotovo je nemoguće precizno odrediti šta tačno znači.

Najčešće se opisuje kao osjećaj i raspoloženje, radije nego kao određena riječ, jer se hygge koncept tumači kao mentalno stanje, a ne fizičko.

Ukratko, hygge možemo opisati kao uživanje u prisustvu nježnih, umirujućih stvari i malih životnih sitnica poput tople kupke, opuštanja uz dobru knjigu, uživanju u jutarnjoj kafi, sami ili u društvu.

Čak i mjesta mogu biti hyggeligt (hygge-like), što dovoljno govori o tome koliko daleko ovaj termin i pojava idu.

https://www.instagram.com/p/Bu397YanxgI/

Topao i ugodan način života koji hygge promovira, ključni je dio danske kulture još od ranih 1800-ih, a koncept je primjenjiv na bilo koje vrijeme, godišnje doba i prostor.

Za Meika Wikinga, hygge predstavlja nešto što je dio kulturnog identiteta i nacionalnog DNK-a i da je ključni razlog zašto je Danska uvijek na vrhu liste najsretnijih zemalja na svijetu, uprkos svojim mračnim i zloglasnim zimama.

https://www.instagram.com/p/Bu4BcpplRs-/

Ono što izdvaja hygge od mnogobrojnih popularnih lifestyle pokreta sa kojima se sve više susrećemo u posljednjih par godina jeste to da ne zahtijeva učenje ili kupovinu bilo čega što već nemate. Hygge nije stvar, a iako se danas na tržištu može pronaći mnogo „hygge proizvoda“, hygge se ne može kupiti, ne postoji hygge dnevna soba, niti hygge hrana.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Srbiji: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata

Ovaj koncept bukvalno zahtjeva samo svijest pojedinca, određenu smirenost i sposobnost prisutnosti i uživanje u sadašnjosti stvarajući jednostavne rituale bez napora.

Osim što opisuju stvari kao hyggelig (hygge-like), Danci su također opsjednuti dodavanjem hygge-a drugim riječima kako bi opisali stvari.

Na primjer, hyggekrog je u suštini kutak gde možete da se udobno smjestite i razmišljate, a podrazumjeva mjesto u kući gdje možete da se zamotate u deku i gledate prolaznike, ili vašu omiljenu fotelju gdje čitate.

Još neki od elemenata koji za Dance predstavljaju hygge jesu mekane velike deke, udobni džemperi i debele vunene čarape. Svijeće su također važan dio stvaranja hygge-a u kući.

Smatra se da Danci godišnje spale nevjerovatnih 13 kilograma voska po glavi stanovnika, što je više nego bilo koja druga zemlja na svijetu. Domaći slatkiši, dobra kuhana hrana i topli napici su također bitni za stvaranje udobnih vibracija.

https://www.instagram.com/p/Bu37aRLngAj/

Dok je zima očigledno idealan period za hygge način života,  Danci prakticiraju ovaj koncept tokom cijele godine kako bi smirili živce i osjetila. Hygge je ideja koja u potpunosti narušava vremenske i sezonske barijere, ali i društvene.

To je nešto što u Danskoj svi praktikuju i proširilo se na svaki aspekt skandinavskog života.

Cijeneći male radosti u životu, hygge ima sve više sljedbenika širom planete, što itekako može imati velike koristi u sve više potrošački  i tehnološki orjentisanom društvu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...