Diplomatski zimski bazar: Glavni adut dres Erica Abidala (FOTO)

- Advertisement -

U Međunarodnoj francuskoj osnovnoj školi u Sarajevu (CIFS) otvoren je drugi Diplomatski zimski bazar na kojem se na oko 100 štandova prodaju nacionalni specijaliteti i rukotvorine iz 25 zemalja, a prihodi će biti iskorišteni u humanitarne svrhe.

Diplomatski zimski bazar organizuju supruge stranih diplomata u BiH.

Bazar su zvanično otvorili bosanskohercegovački džudisti Amel Mekić i Zlatan Horo ispred Udruženja za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“.

S obzirom da se bazar održava u francuskoj školi u Sarajevu, roditelji djece koja pohađaju tu školu su se također konsolidirali i na bazaru postoji i “bosanski kutak” u kojem se nalazi jedna tradicionalna bosanska soba sa tradicionalnim bosanskim specijalitetima.

 [nggallery id=1014]

Diplomatski zimski bazar postao je dio tradicije u Sarajevu, a omogućava ambasadama i nevladinim organizacijama da izlože raznoliku hranu, piće i rukotvorine.

Supruga turskog ambasadora u BiH Emine Yildiz je za agenciju Anadolija podsjetila je na aktivnosti udruženja žena „Helping hand“ koje pokreće ovakve akcije.

„Ovo je organizacija koju smo mi zajedno sa njima pripremale. Organizacija ima dva osnovna cilja. Prvobitni značaj je da se sakupi što više novca za pomoć, a drugi cilj je da stanovništvo BiH upoznamo sa aktivnostima, proizvodima iz različitih kultura, probaju jela koja su tu izložena“, kazala je Yildiz.

PROČITAJTE JOŠ:  VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Ona je dodala da proizvode koji su izloženi na turskom štandu šalju prijateljska udruženja iz Turske.

„Imamo tekstilne proizvode iz različitih gradova Turske i različitih firmi, a što je najznačajnije nudimo specijalitete turske kuhinje. Hranu smo pripremale mi žene i htjele smo napraviti nešto drugačije“, kazala je Yildiz i dodala da su na štandu izložene “ič kofte” kao i posebna jela sa mesom, a također i ašure kao poslastica.

Majka djece koja pohađaju francusku školu Lejla Gološ je agenciji Anadolija predstavila „bosanski kutak“, tradicionalnu bosansku sobu sa tradicionalnim bosanskim specijalitetima koju su formirali roditelji djece koja pohađaju francusku školu.

„Ova soba je bila i prošle godine sa hranom i namještajem tipičnim za bosansku sobu sa ukrasima, seharama. Imamo kutak sa bosanskom hranom, burecima i raznim pitama, dolmama“, kazala je ona i dodala da ovdje učestvuju i pomažu i djeca koja pohađaju francusku školu.

Bosanskohercegovački džudista Amel Mekić je za AA kazao da mu je drago da je bio dio jednog ovako velikog projekta.

„Bazar je jako dobro posjećen i iskreno se nadam da ćemo prikupiti dovoljno sredstava jer će sva sredstva ići za djecu sa posebnim potrebama. Ja sam ovdje kao ambasador i konstantno sam radio na promociji Diplomatskog zimskog bazara“, kazao je on.

PROČITAJTE JOŠ:  U Istočnom Sarajevu uhapšen Đorđe Ždrale?

Ispred Udruženja za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“ Zlatan Horo je za AA kazao da će jedan dio prikupljenih sredstava ovog bazara ići za njihov put na takmičenje u Švedskoj koje se održava svake godine.

Supruga francuskog ambasadora u BiH Claudia Carceroni de Carvalho kazala je da na bazaru ove godine ima 100 štandova ispred 25 ambasada.

„Prošle godine smo imali 1.500 učesnika odnosno prodanih ulaznica, a ove godine očekujemo bar duplo s obzirom da imamo duplo veći prostor“, kazala je ona.

Ona je dodala da na francuskom štandu nude francuske tradicionalne proizvode, vino, sir, neke suhomesnate proizvode kao i rukotvorine.

„Ono što je najvažnije ove godine je inicijativa da damo dres Erica Abidala na aukciju, čekamo fanove, kolekcionare i ljubitelje fudbala i samog Abidala kao i kluba Barcelone da ove godine učestvuju na ovoj aukciji kako bi se sakupilo što više novca.

Supruga američkog ambasadora u BiH Danuta Moon je o bazaru kazala da su volonterski i humanitarni rad veoma  bitni.

„Kroz ovaj događaj  promovišemo volonterski rad u BiH jer uvijek postoje ljudi koji trebaju pomoć“, kazala je ona i dodala da američka ambasada ima mnogo različitih programa pomoći.

Anadolija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...