Life

[dobro je znati] Zdravstveni rizici bazenskih kupališta

0
Ilustracija - arhivska fotografija www.life.ba

Dolaskom ljetnih dana mnogi građani prinuđeni su morske plaže zamijeniti gradskim bazenima, zbog čega je Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) Kantona Sarajevo (KS) upozorio na određene zdravstvene rizike koje nosi kupanje i rekreacija u vodi.

“Osim osvježenja i velikog broja zdravstvenih prednosti kupanje i rekreacija u vodi nosi sa sobom određene zdravstvene rizike, te je zato važno kod stanovništva razviti ‘kulturu’ ponašanja, a od vlasnika bazenskih kupališta zahtijevati da isti ispoštuju sanitarno-higijenske i tehničke mjere predviđene zakonskom regulativom”, navode iz ZZJZ KS, prenosi Anadolu Agency (AA).

Korištenje bazena ne preporučuje se osobama koje boluju od upale oka, uha i disajnih puteva, crijevnih, kožnih i spolnih bolesti, osobama sa otvorenim ranama, zatim osobama sa nepravilno održavanim pirsinzima kao i osobama oslabljenog imunog sistema.

Osim rizika od utapanja i povreda na bazenskim kupalištima, iz ZZJZ KS upozoravaju da uvijek postoji rizik i sa higijensko-epidemiološkog aspekta.

“Infekcije povezane sa rekreacijskim kupanjem su crijevne infekcije koje uzrokuju želučane i probavne tegobe, upale sluznice oka (tzv. kupališni konjunktivitis), upale uha zbog zadržavanja nečiste vode u uhu (plivačko uho), upale kože, upale disajnog sistema, infekcija mokraćnih puteva , enteroviroze koje uzrokuju bolesti s temperaturom i osipom, ‘bolest šaka stopala i usta’ te među ostalim i serozni meningitis”, navodi se u saopštenju ZZJZ KS.

LIFE:  Ermin ima umjetnu ruku kojom upravlja mislima: Ne sažalijevajte me, ovo je moja ruka, njom ću naučiti i pisati

Dalje se navodi kako hlor u bazenima, koji se koristi kao dezinfekciono sredstvo i uveliko pomaže u zaštiti zdravlja kupača, kod osjetljivih osoba može loše uticati kožu, sluznice ili kosu, u vidu iritacije očiju te peckanje u nosnim putevima ili u ustima, kao i nadraženost kože. Prečesto i dugotrajno kupanje u bazenima generalno nije preporučljivo zbog nusprodukata dezinfekcije.

ZZJZ KS poziva korisnike bazena da se pridržavaju osnovnih higijenskih pravila kako bi se održala zdravstvena sigurnost i prevenirale bolesti.

Obavezno je, između ostalog, tuširanje prije i nakon izlaska iz bazena, dezinfikovati stopala u dezobarijeri koja je hiperhlorisana, voditi djecu redovno u toalet i redovno im mijenjati pelene, koristiti kapu za plivanje, naočale, a po potrebi i zaštitne čepiće za uši.

“Zdravstveno ispravna voda za kupanje jedan je od prioriteta u sprečavanju bolesti koje se prenose vodom, a kultura i samodisciplina kupača važni su faktori u održavanju sigurnosti”, naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Facebook komentari

Belmin Mrkanović balkanskom zlatu na 5.000 dodao i srebro na 3.000 metara stipl

Previous article

Video: Jusuf i Hassan bit će Portlandovi bedemi pod košem

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Life