Društvo psihologa pomaže ljudima da prevaziđu stres i strahove

- Advertisement -

Društvo psihologa u Federaciji BiH – Podružnica Sarajevo je vrlo aktivno u ovim teškim vremenima kada su na snazi zabrane kretanja za mnoge građane Bosne i Hercegovine kao mjera u cilju suzbijanja širenja pandemije koronavirusa.

Psiholozi, članovi sarajevske podružnice Društva psihologa u FBiH, danima nude pomoć svima koji osjećaju da im je stručna pomoć psihologa potrebna kako bi što bezbolnije i bez posljedica na mentalno zdravlje prevazišli fizičku izolovanost, kao i sve ono što prati tu situaciju. Najčešće su to stres, osjećaj tjeskobe i različiti strahovi.

Ovih dana počeli su sa izradom zanimljivih i korisnih infografika koje govore o tome kako pojedinac može da pomogne sebi da se lakše izbori sa stresom i strahom koje osjeća trenutno.

Psihologinja Sandra Muratović kaže da je Društvo psihologa Federacije BiH – podružnica Sarajevo, od samog početka vanrednih okolnosti pokušavalo na sve načine da uradi nešto kako bi pomoglo građanima u ovakvoj situaciji, koja je prilično zahtjevna za sve.

“U ovoj situaciji ima dosta stresa, straha, ljudi su zabrinuti, a mi smo se onda obratili svima nudeći pomoć, na način kako nas ko vidi. Budući da nismo dobili neki plan i program šta da radimo, počeli smo sami razmišljati o tome šta bi to ljudima najviše odgovaralo i pomoglo”, pojasnila je Muratović za Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća na Dolac Malti: Automobil se zabio u tramvajsko stajalište

Odlučili su uraditi infografiku kako bi na slikovit, jednostavan, razumljiv i dostupan način objasnili svima kako mogu sebi pomoći ako su uznemireni, frustrirani zbog straha da će od COVID-19 oboliti oni ili njihovi najbliži.

“Ili zato što su u izolaciji toliko dugo. To su sve faktori koji sigurno dovode do stresa kod ljudi, i zbog toga smo smatrali da je ovo dobar način kako možemo pomoći”, pojasnila je Muratović.

Prema njenim riječima, građani ove infografike koje se nalaze na FB stranici Društva psihologa u FBiH – podružnica Sarajevo, mogu koristiti tako što uđu na stranicu i odaberu odgovarajući primjer, ovisno o tome šta ih zanima i koju brigu imaju. Isto tako, mogu ih dijeliti i svojim prijateljima i ljudima kojima je takva pomoć potrebna.

“Bitno je da samo krenu od početka da čitaju. Upustva su im data. Prate tekst i pokušavaju da sebi pomognu. Kada je u pitanju briga, mogu postavljati sebi pitanja. Briga ne mora biti vezana za zarazu, može biti i ona da li će ostati bez posla, do kada će ovo trajati, hoće li uspjeti upisati željeni fakultet…”, pojasnila je Muratović.

Od samog početka pandemije i sama Sandra Muratović non-stop razgovara sa građanima.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Automobil se zapalio tokom vožnje na zaobilaznici

“Vrlo su nesigurni, nemaju kontrolu nad ovom situacijom, pa svašta pitaju. Od nekih sigurnosnih pitanja na koja im ja ne mogu ponuditi odgovor, da li smiju izaći ispred zgrade i baciti smeće, do toga kako sebi pomoći u ovoj situaciji, kako da ne budu anksiozni, kako da se umire. Sada ima i puno konflikata unutar porodice zbog ovakve situacije zatvorenosti i problema u komunikaciji”, istakla je Muratović.

Građanima preporučuje da pokušaju iz ovoga izvući najbolje, u smislu da vrijeme iskoriste na najbolji mogući način. Važno je, kako savjetuje, pažnju sa briga preusmjeriti na stvari koje se mogu raditi u ovoj situaciji.

“Da pokušamo da se prebacimo sa tih briga na to da budemo usmjereni na neke druge stvari. Ne na ono na šta ne možemo da utječemo. To vam je briga koja nije funkcionalna. Nemam ništa od nje, samo me iscrpi i samo sam vrijeme potrošila na nju. S druge strane, mogu da se okrenem nekim drugim aktivnostima, iako ograničenim. Sada se možemo posvetiti nekim drugim stvarima za koje nismo imali vremena”, poručila je Muratović.

Navela je primjer učenika trećeg razreda jedne sarajevske gimnazije, sa kojim je imala online čas, a koji su počeli učiti jedan strani jezik.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...