[eko life] Foto: Da li zaista isti kamion pokupi i zajedno baci sav razdvojeni otpad?

- Advertisement -

S obzirom na to da Sarajevom odavno kruži priča da je razdvajanje otpada u domaćinstvu i bacanje u kontejnere za reciklažni otpad uzaludan posao te da “jedan kamion i ono razdvojeno pokupi zajedno i tako ga baci na deponiju”, odučili smo se pozabaviti ovom temom i malo istražiti da li su kontejneri, kako mnogi misle, “samo šminka”.

Tekst i foto: Irem Silajdžić

Da li je stvarno tako i da li je reciklaža uzaludan posao?

Naime, u Kantonu Sarajevo se već neko vrijeme postavljaju kontejneri za reciklažu u naseljima kolektivnog stanovanja, a u naseljima sa privatnim kućama dijele se crne i žute kante svakom domaćinstvu.

Od građana koji žive u naseljima kolektivnog stanovanja očekuje se da razdvajaju papir/karton, plastiku i staklo od ostalog kućnog otpada i bacaju u za to predviđene obojene kontejnere.

PROČITAJTE JOŠ:  Razoran zemljotres od 7,4 stepena pogodio Tajvan

Od građana koji žive u privatnim kućama očekuje se da otpad razdvajaju u dvije frakcije, suhu – gdje spada sva papirna, plastična, staklena ambalaža i limenke te mokru – gdje spada sav ostali kućni otpad.

I zaista, u predviđenim terminima dolazi jedan kamion koji kupi sav otpad isključivo iz šarenih kontejnera i žutih kanti.

Taj kamion ne prikuplja miješani kućni otpad iz sivog hajfiša, odnosno iz crne kante.

I tu je ključna caka!

Tako prikupljen suhi ambalažni otpad vozi se dalje u sortirnicu na kantonalnu deponiju Smiljevići u Buća potoku i tamo dodatno sortira, balira i plasira na tržište otpada onome ko ponudi najbolju cijenu.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija koja je potresla javnost: Tužilaštvo čeka nalaz obdukcije tijela majke i djeteta izvučenih iz rijeke Miljacke

Ukoliko u vašem naselju nema kontejnera za reciklažu niti vam je dodijeljena žuta kanta, odvojeno prikupljeni otpad možete lično odvesti u reciklažno dvorište na deponiju Smiljevići.

Tamo prihvataju ne samo ambalažni otpad već i određene vrste građevinskog, kabastog, elektronskog, elektroničkog i opasnog otpada.

Prema tome, razdvajanje otpada u domaćinstvu nije uzaludan posao.

Time ne samo da pomažete proces reciklaže u Kantonu Sarajevo, već smanjujete otpad koji se odlaže na deponiju, štedite dragocjeni prostor za odlaganje onoga što se ne može reciklirati i štitite okoliš. Vi samo razdvojite, a komunalci će se pobriniti za ostalo.

U nastavku pogledajte i nekoliko fotografija sa našeg malog “eko life” istraživanja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...