Emir Dudo: Prijatelji mi kažu – ti si čuvar historije FK Sarajevo

- Advertisement -

Emir Dudo, 44 -godišnji doktor pravnih nauka, jedan je od najpoznatijih kolekcionara u Sarajevu.

Kako kaže, voli gledati fudbal i voli prisustovati utakmicama, a navija za klub po kojem je grad dobio ime.

Također, pored toga što s velikim fokusom prati FK Sarajevo, sa velikim zanimanjem posmatra sve dvoboje državnog tima.

Samo za Life.ba otkrio je kako se odlučio baviti kolekcionarstvom kao hobijem, istakao je koliko ima vrijednih stvari u kolekciji, a nerado je izdvojio i one koje na tržištu dosežu visoku cijenu.

Piše: Edin Isanović

”Prva utakmica na koju sam otišao odigrana je na Koševu daleke 1983. godine, tačnije 18. septembra 1983. godine, između Sarajeva i Prištine. Otac me odveo na taj meč, a FK Sarajevo je pobijedilo Prištinu 6:0. Prošlo je punih 35 godina a dobro pamtim taj okršaj po nekim detaljima koji su se duboko urezali u sjećanje. Kiša je padala taj dan, bio je klizav teren i oko 6 hiljada gledalaca na stadionu. Goste je sa klupe vodio popularni Fuad Muzurović – Dajdža. Sjećam se da je nakon utakmice legendarni navijač Sarajeva, rahmetli Kemo Lakača sa tribine dobacivao Muzuroviću – „Dajdža, Dajdža, je li ti vokri“?. To je bio taj specifični sarajevski humor. Tada je za Prištinu igrao Fadil Vokri. Od te 83-e do danas, punih 35 godina traje ljubav prema bordo boji i svakim danom je sve veća i veća”, kazao je Emir.

Dominiraju fudbalske ulaznice

Dodaje kako je od početka, od kada je krenuo uživo gledati utakmice, uvijek ostavljao ulaznice i nikada ih nije bacao.

”Kada po povratku sa prvog meča ne bacite ulaznicu na kojoj je ime vašeg i protivničkog kluba, kada ljubomorno čuvate prvi šal svoga kluba kao porodični nakit, kada dresove voljenog tima uramite i okačite na zid u dnevnom boravku, onda postajete fudbalski kolekcionar.  Od malena sam čuvao ulaznice, nikada ih nisam bacao. Ostavio bih ulaznicu kao uspomenu na događaj sa utakmice kojoj sam prisustvovao.  Prvo sam punio sveske sa ulaznicama, kasnije sam ih stavljao u kutije, a trenutno ulaznica ima u svim dijelovima kuće. Uspio sam ih sačuvati i u najtežim trenucima za vrijeme agresije na BiH. Ukupno imam negdje oko 5 hiljada različitih primjeraka. Dominiraju fudbalske ulaznice, a ima ih i sa košarkaških i hokejaških susreta, sa Olimpijade, ali i sa ostalih raznih sportskih događaja održanih u Sarajevu. No, meni su prioritet ulaznice sa utakmica FK Sarajevo, a trenutno u kolekciji imam oko 1000 različitih ulaznica FK Sarajevo. Imam i oko 150 ulaznica sa utakmica fudbalske reprezentacije BiH od 210 službenih utakmica koliko su ih odigrali, oko 200 ulaznica KK Bosna”, podvlači naš sagovornik.

Iako sakuplja i druge vrijedne stvari, Emir apostrofira kako je ljubav prema timu sa Koševa na prvom mjestu.

”Sakupljam sve što je vezano za Bordo tim. Memorabilija FK Sarajevo je na prvom mjestu. To su članske karte, posteri, fotografije, knjige, programi, značke, plakati, dresovi, šalovi, zastavice… Sve što ima veze sa klubom. Imam sve članske karte FK Sarajeva od osnivanja, slike svih sastava od osnivanja kluba do danas, a u kolekciji posjedujem i 62 orginalna dresa tima sa Koševa. Mnoštvo programa, šalova, zastava, zastavice sa slikama Haseta, Papeta i tako dalje”, tvrdi Emir.

Izdvojio je „čarobni“ papirić do kojeg je najteže došao.

”Dugo vremena sam tražio ulaznicu Germinal Ekeren – Sarajevo, sa utakmice iz 1998. godine. To je poslije rata bila prva zvanična međunarodna utakmica tima sa Koševa kao predstavnika BiH. Ipak, nakon 10 godina traganja, uspio sam. Belgijanac je od mene tražio ptičije mlijeko, a nudio sam mu razne ulaznice. Ništa mu nije odgovaralo, dok mu nisam ponudio jednu pravo rijetku kartu. U pitanju je bila ulaznica sa finala Evropskog prvenstva u fudbalu koje je odigrano u Italiji 1968. godine. Teško sam se odvojio, ali sam želio da kompletiram svoju Bordo kolekciju. Još mi nedostaje samo nekoliko ulaznica sa međunarodnih mečeva poslije rata. Naravno, mislim na FK Sarajevo. Gostovanje u Andori je jedna od tih. U pitanju je mala država, na utakmici je bilo malo gledalaca te je iz tih razloga teško naći ulaznicu sa tog gostovanja. Navodno su na utakmici protiv Rangersa bila samo tri navijača Bordo tima iz Njemačke ”.

PROČITAJTE JOŠ:  I dalje se traga za nestalom djevojčicom Dankom Ilić: Pretražuje se Brestovačka rijeka

Sve što je vezano za Bordo tim se ne prodaje

Spomenuo je i ulaznice sa čuvenog dvoboja na Koševu između Sarajeva i Manchester Uniteda.

”Naravno, imam ulaznice sa tog okršaja na najvećem bh. stadionu. Za utakmicu od 15. novembra 1967. godine, štampane su bordo, zelene i crno bijele ulaznice za centralnu ložu. Ja imam dvije zelene na kojima je lik George Besta, sa serijskim brojevima 47408 i 47409. Iako se u medijima spominje podatak da je na utakmici bilo oko 40 hiljada gledalaca, po svim saznanjima na toj utakmici je bilo oko 50 hiljada gledalaca. Moj dedo i otac su bili prisutni. Imam program sa tog meča i to je vrlo vrijedan izvorni orginalni primjerak. Leslie Millman, najveći kolekcionar Memorabilije FC Manchester Uniteda, izjavio je jedne prilike da je za navijače engleskog tima taj program „sveti gral“. Prema njegovoj izjavi izvorni orginali ovog programa su legendarne rijetkosti, a samo je nekolicina poznato da postoji, a ako bi primjerak stigao na otvoreno tržište isti bi vrijedio nekoliko hiljada funti. Iako posjedujem orginalan primjerak nikada ga ne bi prodao, bez obzira na cijenu. Teško sam došao do te brošure i to je vjerovatno nešto najvrijednije što imam u kolekciji. Nikada ništa vezano za FK Sarajevo nisam nudio na prodaju niti to planiram uraditi”, istakao je Dudo.

Za Emira je žalosno da jedan od najuspješnijih bh. kolektiva FK Sarajevo nema vlastiti muzej.

”U svojoj kolekciji imam čak i komade mreže sa golova kada je tim sa Koševa 2007. i 2015. godine bio prvak države. Supruga, kada je vidjela mreže, iznenađeno me pitala – ‘Šta je ovo’? No, zaista ima razumijevanja i podržava me u mom hobiju. Također, i ona je navijač FK Sarajevo, kao i naše troje djece. Svi imaju svoje dresove i šalove. Mi smo jedna velika bordo familija, koja voli i bodri gradski klub. Iako mi je otac navijač Željezničara, brat i ja navijamo za Sarajevo. Pamtim da su stariji uvijek govorili – ‘Ako je Željo ime, onda je Sarajevo prezime, pa ti skontaj šta je važnije’. Ja sam to davno shvatio. Tada prije 30 ili 35 godina se masovno navijalo za Bordo tim. Tada su bili aktualni slogani – Bordo bijela boja, Sarajevo ljubavi moja i Boja fesa, boja dresa, boja krvi mi smo prvi. Plan je da svoju kolekciju proširujem što je više moguće. Žao mi je što Sarajevo nema muzej kao klubovi iz okruženja, konkretno klubovi iz Beograda, Zvezda i Partizan. San mi je da se to ostvari, da se napravi muzej po ugledu na onaj od Barcelone. Znam da je to teško ostvarivo, ali treba biti optimista. To se može desiti kada se bude pravio novi stadion. Ako budem bio u prilici, predložio bi klubu da ustupim eksponate tom muzeju, ali da se spomene moje ime. Često mi prijatelji kažu – ‘Ti si čuvar historije FK Sarajevo’.

PROČITAJTE JOŠ:  Dan grada Sarajeva: Slavimo ljepotu, našu raznolikost i mir

Pratio i Bosnu zbog bordo boje

Osim Bordo tima, Emir naglašava kako sa velikom količinom emocija prati i nacionalni tim.

”Uvijek kada god sam u mogućnosti pratim fudbalsku reprezentaciju BiH. Upravo sam se vratio iz Beča gdje sam bio dio spektakla među 20 hiljada bh. navijača. Pored ulaznica reprezentacije imam i 50 programa, ali i dosta dresova, šalova i zastavica reprezentacije BiH.  Zanimljivo, posjedujem i 50 ulaznica i isto toliko programa sa mečeva U-21 selekcije. Poznajem neke kolekcionare koji sakupljaju samo ulaznice, neki sakupljaju samo značke, ali ja sam svoj hobi proširio na Memorabiliju. Nije mi poznato da neko u BiH ima bogatiju kolekciju od mene. Ako me pitate šta mi je najdraže u mojoj kolekciji moj konačan odgovor bi bio sve. Ako bih morao nešta posebno izdvojiti onda bih spomenuo kolekciju dresova FK Sarajeva iz ex-yu lige. Posebnu vrijednost za mene imaju dresovi za vrijeme dok se igrala jugoslovenska liga. Povremeno se u prodaji pojave i neki baš raritetni dresovi za koje prodavci traže i hiljadu konvertibilnih maraka. Nedavno sam uspio doći do jednog takvog, dresa Senada Merdanovića iz šampionske generacije FK Sarajevo. Nakon što sam kupio dres prodavac mi je rekao da je za istim bila velika potražnja ali da je odlučio da ga meni proda jer je kroz razgovor sa mnom shvatio da dres ide u prave ruke kod istinskog zaljubljenika u bordo boju. Ozbiljnije se bavim kolekcionarstvom posljednjih deset godina. U svojoj kolekciji ulaznice dijelim na kolekcionarski vrijedne i manje vrijedne, na ulaznice sa međunarodnih utakmica Sarajeva, na ulaznice sa gradskog derbija između Sarajeva i Želje, na ulaznice prije agresije na BiH i na ulaznice poslije agresije na BiH. Istakao bih da imam ulaznice sa svih gradskih derbija sa Željom, od 1968. godine do danas, osim onog meča iz 1994. godine, a to je ujedno i jedini meč između Sarajeva i Želje koji nije odigran u Sarajevu. Zbog ratnih dešavanja isti nije mogao biti odigran u opkoljenom Sarajevu pa je igran u Zenici. Kada su u pitanju ulaznice od 1995. godine do danas u kolekciji mi nedostaje još 7 ulaznica Sarajeva, uključujući sve ligaške i kup utakmice”, istakao je.

Emir je sa  velikom radošću pratio i utakmice KK Bosna.

”Zbog Kinđeta i bordo boje dresova pratio sam Studente, a govorim o periodu prije agresije. Išao sam na svaku utakmicu. Navijači Želje su to malo bojkotovali, smetala im je boja. Pamtim da su tražili da Bosna igra u bijeloj garnituri dresova. Volio sam gledati košarku, imam sve zastavice Bosne, puno postera, a imam i ulaznicu iz Grenobla kada su bili prvaci Evrope”.

Dodaje kako je u kolekciji najstarija članska karta Sportskog društva Metalaca.

”Članska karta je iz 1950. godine, a u tom Sportskom društvu započeo je djelovanje kao fudbalska sekcija FK Sarajevo. To je najstariji eksponat koji posjedujem. Sarađujem sa kolekcionarima iz okruženja, najviše sa kolekcionarima iz Beograda koji su najaktivniji. U Srbiji postoji oglasnik „Kupindo“ koji je mnogo bogatiji sa ponudom ulaznica. Zanimljivo je da se skoro kod njih prodavala ulaznica Sarajevo-HSV iz 1980. godine, po cijeni od 70 eura. Za kraj imam poruku za kolekcionare, navijače Sarajeva i bh. reprezentacije. Preporučio bih mladim ljudima da se bave kolekcionarstvom, da tako čuvaju uspomene na događaje i utakmice na kojima su prisustvovali.

Ujedno bih pozvao sve koji su raspoloženi za razmjenu da se jave na facebook, mail  emirdudo@yahoo.com ili na broj 061/209-105. Kolekcionarstvo nije trka na sto metara, kolekcionarstvo je kao maraton, to je hobi na duge staze”, zaključio je Emir.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...