Epidemiolog Davor Pehar: Sljedeće dvije do tri sedmice su ključne

- Advertisement -

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, danas je istakao da su naredne dvije do tri sedmice ključne u pogledu razvoja situacije sa pojavom korona virusa u tom bh. entitetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Pehar je istakao da je u posljednja 24 sata, počevši od deset sati ujutru 25. do deset ujutru 26. marta u Federaciji BiH registrovano deset novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupan broj oboljelih od COVID-19 dostigao 62.

“Nažalost imamo i tri potvrđena smrtna slučaja u Bihaću, Konjicu i Sarajevu. Preko 30.000 ljudi je stavljeno pod nadzor na području F BiH. To smatramo jako uspješnom protuepidemijskom mjerom koju smo proveli“, rekao je Pehar i dodao:

“Sljedeća dva do tri tjedna su ključna u razvoju situacije u pogledu pojave korona virusa u FBiH i od svih nas ovisi u kom smjeru će taj proces ići. Ako se budemo odgovorno ponašali krivulja koja prikazuje razvoj epidemije u FBiH biće pod manjim kutom, što znači da će se pojavljivati manji broj slučajeva. To istovremeno znači da ćemo imati manje opterećenje na zdravstveni sustav i tako ćemo izbjeći italijanski scenarij, gdje je došlo do velikog opterećenja zdravstvenog sustava. Stoga se zahvaljujem velikoj većini građana koja poštuje sve naše naredbe i preporuke. Međutim, tražim i od manjeg dijela, koji još nije svjestan činjenice u kojoj fazi razvoja epidemiološkog procesa se nalazimo da se počnu odgovorno ponašati, jer je to ključ uspjeha da što bezbolnije izađemo iz ove situacije.“

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Dini Merlinu pozlilo na Baščaršiji: Odvezla ga Hitna pomoć

Pehar, koji je inače epidemiolog, najavio je da bi se u FBiH da bi nastavak aktivnosti u suzbijanju širenja korona virusa mogao ići u pravcu povećanja broja testiranja.

“Sada ulazimo u fazu kada očekujemo veću pojavu lokalne transmisije i upravo je to momenat koji će biti preloman i koji će promijeniti našu osnovnu strategiju. Od toga da testiramo samo slučajeve koji imaju kliničku sliku i epidemiološku vezu sa potvrđenim slučajem, po novoj strategiji ići ćemo u široko testiranje. Tako ćemo moći lakše pratiti razvoj situacije u vezi sa korona virusom na prostoru FBiH, a u skladu s tim i predlagati određene mjere da se to stanje drži pod kontrolom“, naglasio je Pehar.

PROČITAJTE JOŠ:  Osumnjičeni za bacanje bombe na kuću Irfana Čengića predati u Tužilaštvo KS-a

On je pojasnio da FBiH ima dovoljni testova za korona virus, kazavši da je danas stigla nova pošiljka sa 1.500 testova. Prema njegovim riječima, u narednim danima očekuju se suksesivne isporuke većeg broja testova, koje će biti dovoljno da se radi prema planovima za ovu fazu razvoja epidemije korona virusa.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....