Evropska komisija podnijela inicijativu za primjenu certifikata o vakcinaciji za putovanja unutar EU

- Advertisement -

Evropska komisija podnijela je inicijativu za primjenu certifikata o vakcinaciji za putovanja unutar Evropske unije.

To je prvi korak u uvođenju cartifikata koji će sadržavati informacije o tome da li je, gdje je i koju vakcinu protiv koronavirusa osoba primila, da li je prebolovala COVID-19 i da li ima razvijena antitijela, kao i rezultate PCR i seroloških testova te osobe.

Tim certifikatom će biti moguće ukinuti ograničenja kretanja unutar Evropske unije za osobe koje su primile anticovid vakcinu koju je EU odobrio. Međutim, članice Evropske unije će samostalno odlučivati o tome koje vakcine će uvrštavati u certifikat i dozvoljavati im ulazak.

Evropska unija je do sada odobrila upotrebu vakcina protiv koronavirusa koje proizvode kompanije BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. Međutim, Mađarska i Slovačka i još neke članice koriste i vakcine proizvedene u Rusiji i Kini, javlja Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Zmija na Alipašinom Polju, građani sumnjaju da je poskok

Evroska agencija za lijekova (EMA) je pokrenula predradnje vezane za analizu ruske vakcine Sputnik V, tako da bi, u slučaju prispijeća zahtjeva iz Moskve i zelenog svjetla iz Brisela, moglo doći do toga da se i ta vakcina od ljeta koristi u EU.

Evropska komisija će digitalni zeleni certifikat, poznat i kao “pasoš o vakcinaciji“ ili “covid kartica“, izrađivati u obliku štampanog i digitalnog dokumenta sa QR kodom. Kartica će biti besplatna za stanovnike Evropske unije.

Certifikat će biti na engleskom i jeziku države čiji građanin je nosi, a naknadnim procesima će se tražiti i uzajamna priznavanja takvih dokumenata u ostatku svijeta.

PROČITAJTE JOŠ:  Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju 27. noć ramazana, noć Lejletul-kadra

Certifikati će vrijediti i za Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švedsku, a moći će ga posjedovati i svi ljudi s prijavljenim boravištem u EU. Certifikat će moći dobiti i državljani trećih zemalja koji budu putovali u EU.

Ukoliko neka članica EU-a nastavi uvoditi mjere karantina ili obaveznog testiranja osobama sa certifikatom, te mjere će morati obrazložiti Evropskoj komisiji i drugim članicama.

EU planira da primjenu certifikata pripremi do ljeta, a za stupanje na snagu će biti potrebna odobrenja Evropskog parlamenta i Evropskog vijeća. Od članica je zatraženo da ubrzaju uspostavljanje tehničke infrastrukture potrebne za primjenu certifikata.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...