Evropska unija: Počela vakcinacija protiv koronavirusa

- Advertisement -

Zemlje članice Evropske unije počele su danas sa koordinisanom akcijom vakcinacije protiv koronavirusa, a vakcine prve primaju najranjivije grupe društva među 450 miliona stanovnika EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Zdravstveni radnici, stariji građani, ali i političari su primili prve doze širom 27 država članica, čime je poručeno da su vakcine bezbedne i predstavljaju najbolju šansu da se pobedi pandemija.

“Nije nimalo bolelo. Otvorite oči i primite vakcine”, rekla je medicinska sestra Mihaela Anghel iz Bukurešta koja je prva primila vakcinu u Rumuniji.

U Rimu, pet doktora i medicinskih sestara je sedelo u polukrugu u bolnici infektivnih bolesti Spallanzani kako bi primili doze vakcina.

PROČITAJTE JOŠ:  Nestabilno vrijeme se nastavlja: Evo šta nas očekuje narednih dana

U domu za starije osobe Los Olmos u gradu Guadalajara u Španiji, 96-godišnja korisnica doma, kao i zaposlena u tom domu bile su prve u toj zemlji koje su primile vakcine.

Češka je bila jedna od najgore pogođenih zemalja koronavirusom tokom jeseni, a u toj zemlji sada je prvi vakcinu primio premijer Andrej Babis, koji je pokupšao uveriti građene da nema razloga za brigu. Pored njega, vakcinu je primila vojna veteranka Emilie Repikova.

PROČITAJTE JOŠ:  U Doboju uhapšena dva pješaka jer su odbili test na drogu

Sveukupno, u 27 država članica EU zabeleženo je najmanje 16 miliona slučajeva zaraze i više od 336.000 smrtnih slučajeva.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen juče je u video-poruci navela da je distribucija vakcina državama EU “dirljiv momenat jedinstva”.

Neke od zemalja EU, poput Nemačke, Mađarske i Slovačke krenule su sa vakcinacijom juče, dan ranije nego ostatak EU.

Evropska agencija za lekove (EMA) će 6. januara odlučivati o dozvoli za upotrebu vakcine kompanije Moderna koja se već koristi u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...