[foto] ‘Korona’ izlet bjelašničkim padinama

- Advertisement -

Iz više razloga je ovog ljeta odlazak u prirodu još posebniji i značajniji nego do sada. Prije svega zbog koronavirusa, koji je nametnuo niz ograničenja za putovanja, druženja, odmore…

Stoga je svaki ‘korona’ izlet, kakav su proteklog vikenda planinari organizirali pohodeći različite destinacije u BiH imao dodatnu vrijednost. Grupa sarajevskih planinara je prvog dana vikenda pohodila zabjelašničko selo Lukavac odakle su prijepodnevni dio dana, na sreću bez kiše, proveli šetajući cvjetnim padinama Bjelašnice. Obilje aromatičnog ljekovitog bilja i šumskih jagoda pružilo je planinarima dodatni ugođaj. Branje majčine dušice, Ivanove trave, kunice, kantariona… je posebno uživanje u prirodi, a po povratku kući miris bilja koje se suši je izvrsna inhalacijska blagodat.  Tokom nadolazaćih jesenjih i zimskih mjeseci aromatični ljekoviti čajevi pripremljeni od  finog bilja sa Bjelašnice bit će podsjetnik na višestruku korist odlaska u prirodu.

Ko zna, i nadati se u duhu, kako reče jedan od planinara, životnog optimizma koji je više nego potreban u vrijeme straha i zabrinutosti zbog  širenja koronavirusa, da će kad su budu pili ti čajevi, vrijeme zaraznog virusa biti iza nas, piše Fena.

PROČITAJTE JOŠ:  Sutra otkrivanje spomen-ploče mladim doktoricama Azri i Almi: "Postoje životi koji kratko traju..."

I u duhu tog optimizma, u subotu je ulazeći u kombi u kojem su sve planinarke i planinari bili sa maskama na licu, na putu za Lukavac, posljednji među njima upitao: Je li ovo bal pod maskama?

Smjeh i šale bile su okvir subotnjeg druženja koje je proteklo u nekoliko sati hodanja pravcem selo Lukavac – PD Bijele vode. Po povratku u fino opremljenom ugostiteljskom eko restoranu kod Ejupa Foče planinarima je ukusan ručak upotpunila muzika koja se  danas rijetko može čuti… Stari planinar i profesor muzike, nekadašnji član Sarajevske filharmonije Josip, Pepi, Jurić i Ela Sadžak su uz zvuke mandoline, pjevali rado slušane pjesme…

I povratak u Sarajevo u predvečernjim satima kad je Bjelašnicu obavila magla i jaka kiša bio je ‘dobro tempirani“ termin završetka izleta. Višesatno udisanje kisikom bogatog  planinskog zraka, hodanje i branje  ljekovitog bilja i poljskog cvijeća su blagodati  itekako potrebne uvijek. U vrijeme koronavirusa još više.

PROČITAJTE JOŠ:  Zaposleni u šoku: Zmija izašla iz utičnice u banjalučkoj firmi

Većina kuća u selu Lukavac su novosagrađene, a i džamija je obnovljena nakon posljednjeg rata. Prema podacima Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, džamiji Lukavac pripadaju Šabići i Rakitnica. U selu je nekad bilo 95 domaćinstava a danas ih oko 35.

Na osnovu mezaristana koji se nalazi pored džamije i nekih predanja,  pretpostavlja se  da je džamija sagrađena u 18. stoljeću. Džamija je 1967. godine temeljito renovirana s manjom drvenom munarom. Godine 1993. u julu mjesecu je minirana i spaljena do temelja, zajedno s cijelim selom. Vrijedni mještani, domaćini vratili su se na svoja ognjišta, obnovili kuće i vratili život Lukavcu. Istorija još kazuje da je u tom selu u julu 1942. godine prenoćio  vrhovni komandant Narodnooslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije Josip Broz Tito.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...