Life

Foto: Skijanje i bordanje u pustinjama Egipta

0

U Egiptu, zemlji u kojoj u malim količinama i vrlo rijetko pada kiša, a kamoli snijeg, teško je očekivati da postoji mjesto koje privlači ljubitelje skijanja i bordanja.

Zemlja koja je poznata po piramidama i faraonima, u posljednje vrijeme radi na promociji i unapređenju pustinjskog turizma. Egipćani su se, naime, dosjetili da prostrane pustinje, pješčane dine i doline iskoriste za skijanje i privuku mnoge avanturiste.

Fayyum je grad poznat po pustinjama i dolinama i kao takav jedna je od značajnijih turističkih destinacija u zemlji. Jedan od najprostranijih parkova prirode u Egiptu nalazi se upravo u ovom gradu. Ipak, u posljednje vrijeme Fayyum slovi i za popularno mjesto u kojem je moguće skijati u pustinji.

Iako skijanje asocira na snijeg i uživanje u čarima zime, mnoge zemlje u posljednje vrijeme nastoje pružiti nešto novo – skijanje u pustinji. Sportisti koji se odluče snijeg zamijeniti pijeskom, ističu kako je ovo jedinstveno iskustvo.

LIFE:  'Prometno' na planinarskoj stazi do Lukomira - Nijemci, Austrijanci, Česi...

Pješčane dine u dolini al-Rayan postale su jedan od sinonima za skijanje u pustinji što privlači na hiljade avanturista iz cijele zemlje i šire.

Mnogi strani i domaći turisti koriste priliku za ovu jedinstvenu vrstu zabave.
Za skijanje niz pješčane dine koriste se skije ili bord izrađeni od ploča od posebnog materijala i prekrivenih voskom.

U skijanju u pustinji uživa i student Muhammed Ali koji kaže kako je zimski period najpogodniji za skijanje i bordanje, jer su ljetne temperature u dolini al-Rayan previsoke.

Ali svakog mjeseca dolazi s prijateljima na skijanje ili bordanje u pustinju.

Ukazao je i kako su cijene skijanja u pustinji veoma niske. Naime, za skijanje je potrebno izdvojiti oko pet egipatskih funti (oko 0,25 eura), a ulaznica za dolinu al-Rayan košta deset funti (oko 0,50 eura), piše Anadolija.

Facebook komentari


Mujezinović novi igrač Željezničara, Sipović potpisuje

Prethodni članak

Stručnjaci upozoravaju – Plastični otpad sve veći problem i prijetnja okolišu

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Life