Life

[foto] U Španiji ponovo otvorene plaže

0
[foto] U Španiji ponovo otvorene plaže, Life.ba
BARCELONA, SPAIN, AA

Španske vlasti su početkom ove sedmice počele ublažavati restriktivne mjere uvedene u borbi protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

U petak su u okviru normalizacije stanja u zemlji otvorene i plaže, prvi put nakon što je proglašeno vanredno stanje.

Mnogi građani u Barceloni su odmah iskoristili priliku i pohrlili na plaže kako bi prošetali, trčali, a neki su i surfali nakon dugo vremena.

U Španiji je u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 229 osoba, čime je ukupan broj preminulih dostigao 26.299. Broj zaraženih je u posljednja 24 sata veći za 1.410 i iznosi 222.857 slučajeva.

LIFE:  U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U istom periodu je izliječeno 2.637 osoba kojima je dijagnosticiran COVID-19, čime je ukupan broj izliječenih porastao na 131.148.

Španske vlasti su počele postepenu normalizaciju od 4. maja, kada su ponovo otvorene brojne trgovine i radnje poput stomatoloških ordinacija, frizerskih salona i prodavnica tehničke opreme.

Uprkos ublažavanju mjera i dalje na snazi ostaju obavezne preventivne mjere socijalne distance, te nošenje zaštitnih maski u sredstvima javnog prevoza.

U prvoj fazi ublažavanja mjera, od 11. maja očekuje se otvaranje tržnica, terasa kafića i restorana i biblioteka s ograničenom uslugom.

Vanredno stanje koje je trebalo trajati do 9. maja, produženo je na još dvije sedmice glasanjem u parlamentu.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like