Foto: Vatrometom i koncertom Xing’anmenga u Sarajevu proslavljena Kineska nova godina

- Advertisement -

Kineska nova godina, koja je u znaku Svinje počela 5. februara, večeras je vatrometom na trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta i koncertom tradicionalno proslavljena u Sarajevu.

Nakon višeminutnog vatrometa predstavnici javnog i političkog života BiH, članovi diplomatskog kora, prijatelji Narodne Republike Kine i poštovaoci kineske kulture u pozorišnom su ambijentu uživali u plesu i pjesmi naroda Xing’anamenga iz Autonomne regije Unutrašnja Mongolija.

Ambasador NR Kine u BiH Ji Ping je ukazao na važnost međusobne saradnje dviju država, a koja je proteklih godina unaprijeđena, posebno nakon stupanja na snagu Sporazuma o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održana vježba povodom Dana policije, učestvovale specijalne jedinice

– Takav Sporazum je u velikoj mjeri olakšao razmjenu između naša dva naroda. Broj kineskih turista u BiH raste iz dana u dan. Ove godine, mnogi od njih su izabrali da u Sarajevu – historijskom gradu u kojem se susreću kulture istoka i zapada – proslave kinesku novu godinu – ustvrdio je ambasador.

Govoreći o budućnosti, ambasador Ping je izrazio uvjerenje da će zajedničkim naporima saradnja između Kine i BiH polučiti više rezultata.

Kina kao multietnička država od 56 etničkih skupina, u toj velikoj porodici je populacija nacionalnih manjina dosegla 124 miliona građana, od kojih gotovo pet miliona pripada etničkoj grupi Mongola.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija istražuje uzrok: Veliki odron na kamenolomu nedaleko od Mostara, tri automobila završila u jezeru

– Siguran sam da ćete uživati u nastupu i bolje razumijevati raznolikost i inkluzivnost kineske kulture – podvukao je ambasador Ping te svima poželio sretnu Novu godinu.

Upravo etnička grupa Mongola večeras je upriličila spektakl u Narodnom pozorištu i predstavila izvornu umjetnost koja je protkana mongolskim karakteristikama, prenosi Fena.

Ansambl je imao brojne turneje po čitavom svijetu, a sarajevski nastup je posljednji na njegovoj turneji povodom Kineske nove godine, čime je glavnom gradu BiH pripala čast da zaokruži evropsku turneju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...