LifeModa

Francuska modna kuća Sonia Rykiel prestaje sa radom

0
Sonia Rykiel - Instagram

Francuska modna kuća Sonia Rykiel, koja je simbolizirala duh pariške pobune 60-ih godina, uskoro odlazi u prošlost.

Odluka je donesena nakon što je sudac trgovačkog suda u Parizu odbio jedinog kupca za kompaniju – porodicu Lévy iz Pariza koja se bavi nekretninama i medicinom.

Ukupno šest trgovina u Fracuskoj i Monaku će biti prodano, kao i sva intelektualna svojina i arhiva.

Osnivačica brenda, Sonia Rykiel, postala je poznata kao “kraljica pletiva” nakon što je svojim kreacijama i pletenim džemperima ženama dopustila da se odmaknu od formalnijih stilova oblačenja. Njen kultni model džempera “Poor Boy” proslavila je filmska zvijezda Audrey Hepburn, a njene ležerne kreacije su bile hrabar odmak od svega što se moglo vidjeti u to vrijeme. Sonia Rykiel umrla je prije dvije godine od Parkinsonove bolesti u 86. godini života.

View this post on Instagram

Fun fact: у Одри Хепберн было целых 14 полосатых свитеров Сони Рикель! Как вспоминала в 2008 году сама дизайнер, голливудская звезда пришла в магазин и хотела скупить модели всех цветов — ей отказали, товара тогда было слишком мало. Какой была основательница модного дома Sonia Rykiel, который прекратил свое существование в июле этого года, как она любила одеваться и чем на самом деле жила? Ссылка в шапке профиля. #soniarykiel

A post shared by The Blueprint (@theblueprint.ru) on

Modnu kuću je prije sedam godina kupila investiciona grupa Heritage, u vlasništvu hongkonških milijardera Victora i Williama Funga. Oni su sa velikim novčanim investicijama uspjeli da povrate brend i smanje troškove, ali posao je i dalje pravio gubitak. Glavna dizajnericaa Julie de Libran napustila je firmu u martu, a već u aprilu modna kuća je bankrotirala, zatvarajući sve prodavaonice u New Yorku i Londonu. Predstavnici modne kuće Sonia Rykiel su u martu najavili potragu za investitorom zbog niza financijskih problema, ali ih, nažalost, nisu mogli riješiti.

 

 

Facebook komentari


Lionel Messi suspendovan na tri mjeseca

Previous article

Gucci mobilna aplikacija sada ima i dvije 8-bitne arkadne igrice

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Life