Georgia, nakon ubistva Arberyja, prva u SAD-u ukinula građansko hapšenje

- Advertisement -

Američka savezna država Georgia, podstaknuta ubistvom Afroamerikanca Ahmauda Arberyja prošle godine u februaru za koga se sumnjalo da je provalnik, ukinula je zakon iz doba građanskog rata koji je dozvoljavao građanska hapšenja osumnjičenih kriminalaca.

Svih 50 američkih država ima zakone kojima je regulirana mogućnost da građani hapse, ali je u ponedjeljak Brian Kemp, republikanski guverner Georgije, potpisao zakon kojim je ta država prva u Sjedinjenim Američkim Državama ukinula takav propis.

U obraćanju zajedno sa guverenerom po objavljivanju odluke, Arberyjeva majka Wanda Cooper-Jones, poručila je kako se nada da će ova odluka države Georgije spasiti živote, izvještava BBC.

Arbery je ubijen krajem februara u Brunswicku (Georgia) dok je džogirao na ulici.

PROČITAJTE JOŠ:  Zenički rudari još uvijek čekaju plate i topli obrok za januar

Osumnjičeni za njegovo ubistvo, Gregory i Travis McMichael, uhapšeni su dva i po mjeseca kasnije, pošto je u javnost došao snimak na kojem se vidi kako Arberyja presreću svojim vozilom, ulaze sa njim u raspravu, a potom Travis McMichael puca u njega.

Otac i sin McMichael su se branili time navodeći kako su mislili da je Arbery lopov i krenuli su da ga uhapse jer država Georgia dozvoljava građansko hapšenje, a sve to je snimao William Bryan koji je optužen kao saučesnik u ubistvu i pokušaju da nezakonito uhapsi Ahmauda Arberyja.

Snimak, a i cijeli slučaj u kome se oklijevalo sa hapšenjem osumnjičenih, izazvao je nezadovoljstvo u javnosti zbog još jednog potencijalnog nekažanjavanja zločina nad Afroamerikancima u SAD-u.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

To je navelo zastupnike da ukinu zakon iz 1863. godine koji je građanima u Georgiji davao pravo da uhapse nekoga za koga smatraju da je počinio zločin, a koji je se u vrijeme kada je donijet koristio da bi se priveli odbjegli robovi i opravdao linč Afroamerikanaca.

Gregory McMichael (65), njegov 35-godišnji sin Travis i komšija Wililam Bryan, čekaju suđenje u Georgiji koje počinje u oktobru, na osnovu optužnice koja uključuje i ubistvo, zločin iz mržnje i pokušaj otmice, a sva trojica su se izjasnili da nisu krivi, prenosi Al Jazeera.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...