Google u čast Amelie Earhart

- Advertisement -

Google je danas svoj vizual prilagodio 115. godišnjici rođenja Amelie Earhart, slavne američke avijatičarke koja je zajedno sa navigatorom Fred Noonanom nestala 1937. godine nakon što su na putu oko svijeta s Nove Gvineje poletjeli prema Havajima.

Dosad su milioni dolara potrošeni na ekspedicije i pokušaje pronalaska dokaza o njihovoj sudbini. Sud u Kaliforniji je prvu ženu koja je preletjela Atalantik službeno proglasio mrtvom 1939. godine. Najčešća verzija događaja govori kako je Earhart ostala bez goriva i srušila se u ocean na putu od Nove Gvineje do otoka Howlanda, na koji je planirala sletjeti i natočiti gorivo.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravičan sudar kod Kalesije: Povrijeđene četiri osobe

Prije dvije godine grupa istraživača pronašla je fragmente kostiju na Nikumaroru, ali analizom nije bilo moguće potvrditi radi li se uopće o ljudskim kostima, a kamoli onima Amelije Earhart.

Oceanograf Robert Ballard, koji je pronašao olupine Titanica i Bismarck, snažno zagovara istragu na Kiribatiju. Fotografija na kojoj se navodno vidi dio Electre omogućava da se istraga s područja velikog na desetine hiljada kvadratnih kilometara suzi na malo područje.

Njen nestanak 2. jula 1937. godine i dalje je jedna od većih zagonetki 20. stoljeća. Je li ostala bez goriva i srušila se u more? Je li Electra imala problema s motorom? Je li možda u letu vidjela otok i pokušala sletjeti na obližnji greben? Niko ne zna te odgovore.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Banjaluci: Muškarac upao u šaht, beživotno tijelo izvukli vatrogasci

Earhart je na put oko svijeta krenula iz Oaklanda u Kaliforniji. Preko Miamija, Južne Amerike, Afrike, indijskog potkontinenta i jugoistočne Azije stigla je na Novu Gvineju. U tom trenutku prešla je 35 hiljada od planiranih 46 hiljada kilometara. Ostatak je u najvećoj mjeri trebao biti let preko Pacifika, koji je bio najteža etapa puta i tokom kojeg je nestala.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...