Građani se uglavnom pridržavaju naredbi i preporuka te ostaju kod kuće [video]

- Advertisement -

Građani Sarajeva, sudeći po sablasno praznim ulicama glavnog grada, uglavnom se pridržavaju izdatih naredbi i preporuka da ne izlaze iz svojih domova, te ostaju kod kuće.

Građani su u većini slučajeva pokazali odgovornost te izlaze samo radi nabavke neophodnih namirnica i lijekova ili u slučaju radne obaveze.

Sarajevske ulice, trgovi i parkovi su prazni, a od danas u 18.00 sati na snagu stupa jučer donesena naredba Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u vremenu od 18.00 do 05.00 sati.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tučnjava u Blagaju: Prekinut koncert Tanje Savić

U skladu sa jednom od ranijih naredbi, kretanje je u potpunosi zabranjeno osobama starijim od 65 godina i mlađim od 18 godina. Ranije su, također, donesene naredbe o potpunoj obustavi rada javnog gradskog prijevoza, zatvoreni su tržni centri, kao i većina trgovina, ugostiteljski objekti, kulturne institucije, a ne rade ni obrazovne ustanove i vrtići.

Iz nadležnih institucija i službi svakodnevno upozoravaju građane da ne izlaze iz svojih domova, da se ne okupljaju, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ:  Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak ističe da se  ve radi na smanjenu rizika i naglašava da trebamo biti svjesni i društveno odgovorni da se sve ove mjere poduzimaju u funkciji zaštite ljudi.

-Treba smanjiti kretanje, socijalne kontakte među ljudima. To je u ovom trenutku ključni problem. Da se širenje bolesti zaustavi – kazao je on.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...