Grupa pripadnika Kraljevske regimenete Gloucestershire, vožnja za stradale do Goražda

- Advertisement -

Grupa bivših pripadnika Kraljevske regimenete Gloucestershire, Berkshire i Wiltshire (Royal Gloucester, Berkshire and Wiltshire Regiment – RGBW)  stiže danas u Goražde kako bi odali počast svojim palim saborcima.

13. juna, jedna grupa bivših pripadnika RGBW, koji su služili u Goraždu 1994. godine, ličnim naporima su vratili i ponovno postavili spomen obilježja svojim poginulim saborcima u Goraždu. Spomen obilježje je isklesao klesar koji je izbjegao iz Goražda, ali su ona vraćena u Veliku Britaniju 2007. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Početak mjeseca ramazana dočekan širom BiH: Budimo strpljivi i smjerni

Ova inicijativa inspirisala je još jednog pripadnika RGBW, Paul Thomasa, da pokrene projekat „Vožnja za stradale“. Paul, koji je u nesreći koja je oduzela živote njegovim saborcima bio teško ozljeđen, predvodi grupu od šest motociklista iz Gloucestera, bivših pripadnika RGBW. Grupi iz Britanije pridružilo se i pet motociklista iz Haga, članova Moto-kluba NATO. Oni dolaze u Goražde kako bi u srijedu 12. septembra odali počast stradalim pripadnicima RGBW regimente, vojnicima Philip Armstrongu, Martin Dowdellu, Chris Turneru i Ben Hintonu.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo Abdulah Sidran

Motociklisti će se takođe susresti i sa članovima moto-kluba „Goražde“ koji će biti njihovi domaćini tokom boravka u Goraždu. „Ovo je prvi put da dolazim u Goražde nakon 18 godina i siguran sam da će ovo biti veoma emotivan doživljaj,“ rekao je Paul pred polazak na ovo putovanje.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...