“Heroine iz sjene”: Najuspješnije žene u BiH bit će nositeljice titule “Snaga izvrsnosti”

- Advertisement -

Udruženje poslovnih žena u BiH i magazin “Gracija” pokreću projekat pod nazivom “Snaga izvrsnosti”, u okviru kojeg će novembru ove godine biti proglašene najuspješnije žene u BiH u više oblasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje poslovnih žena u BiH organizovalo je danas u Sarajevu konferenciju za štampu povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, na kojoj su izneseni planovi o aktivnostima u narednom periodu. Prije svega riječ je o manifestaciji Dani poduzetništva žena 2019, koji će se održati od 8. do 12 aprila u Sarajevu i Tuzli te projektu “Snaga izvrsnosti”.

Udruženje poslovnih žena u BiH od 2014. godine organizuje manifestaciju Dani poduzetništva žena, koja svake godine okupi oko 200 poduzetnica iz BiH i regiona kao i predstavnike vladinog i nevladinog sektora, predstavnika EU i drugih međunarodnih diplomatskih i nevladinih predstavništava.

Predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević istakla je kako se manifestacija ove godine organizuje po šesti put. Prema njenim riječima, manifestacija će biti održana u saradnji s Festivalom savremene žene, a podržali su je i Delegacija Evropske Unije u BiH. Partner “Dana poduzetništva žena 2019” je asocijacija “Business Women of Bosnia and Herzegovina” iz Beča.

“Ove godine u fokusu ćemo imati izložbu i konferenciju. Izložba pod nazivom ‘Žena u ogledalu tradicije’ će biti održana 8. aprila u Sarajevu, a riječ je o nastavku našeg projekta “BH Treasures”, gdje ćemo uz modnu reviju pokazati na koji način su žene osmislile i našu tradiciju upakovale u nešto što će imati upotrebnu vrijednost u savremenom životu”, kazala je Zubčević. 

PROČITAJTE JOŠ:  Teška nesreća u Buća Potoku: Povrijeđeni žena i maloljetno dijete
Sarajevo, Bosna i hercegovina, 10. mart 2019:Udruženje poslovnih žena u BiH organizovalo je danas u Sarajevu konferenciju za štampu povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, na kojoj su izneseni planovi o aktivnostima u narednom periodu. Prije svega riječ je o manifestaciji Dani poduzetništva žena 2019, koji će se održati od 8. do 12 aprila u Sarajevu i Tuzli, te projektu “Snaga izvrsnosti”. ( Elman Omiç – Anadolu Agency )

U okviru Dana poduzetništva žena biti održana i Konferencija “Šta žene u politici i poduzetništvu mogu uraditi jedne za druge – kreiranje mreže žena u politici i poduzetništvu”. Konferencija će biti održana 9. aprila 2019. godine u Sarajevu, a očekuje se dolazak parlamentarki i političarki iz cijele BiH, regiona i Evropskog parlamenta.

Zubčević je, na pitanje da li imaju podatke o broju poduzetnica na području BiH, kazala kako još uvijek ne posjeduju takvi podatke, ali da se svakako na tome radi.

“Ono što možemo reći iz nekih naših analiza jeste da žene imaju stabilnije firme, da su bolje platiše prema prema državi, dakle ako govorimo o fiskalnim i parafiskalnim nametima te da imaju malo odgovorniji odnos prema svojim uposlenicima. Uglavnom su to uslužne djelatnosti, djelatnosti u zdravstvu, ali moramo reći da ih ima i u metalnoj, drvnoj industriji, ali i u IT sektoru”, poručila je Zubčević.

Dragana Hasibović, članica Udruženja i voditeljica projekta “Snaga izvrsnosti”, koji je zajednički projekat Udruženja poslovnih žena i magazina “Gracija”, kazala je kako se sutra, 11. marta, kreće s javnim pozivom za nominacije za nagradu “Snaga izvrsnosti”.

“Željeli smo da prepoznamo žene koje svako od nas poznaje iz svog okruženja, žene koje čine nevjerovatne stvari, koje su uspješne, ali nisu toliko vidljive. One su heroine iz sjene. Zašto snaga, svaka žena je snažna i iza nje stoji jedna priča koja je nevjerovatna. Svaka žena nekoga inspiriše, način na koji se nosi s nedaćama u zivotu, kako prelazi prepreke u privatnom i poslovnom životu. Želimo da osvijetlimo te žene, da im damo prostor, da ispričamo njihove priče i na taj način pokazujemo lavinu pozitivnih priča koje će se širiti cijelom BiH”, kazala je Hasibović. 

PROČITAJTE JOŠ:  Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Dodala je kako će nagradu dodjeljivati u oblastima: poduzetništvo, nauka i obrazovanje, društveni angažman, mediji, kultura, sport, opstanak i poljoprivreda.

Prema riječima Hasibović, priče o uspješnim ženama iz cijele BiH biće objavljene na internet stranicama, nakon čega će uslijediti online glasanje, a potom i ocjene žirija. Proglašenje onih žena koje će nositi titulu “Snaga izvrsnosti” biće održano u novembru 2019. godine.

Manifestaciju će pored konferencijskog dijela obilježiti i Sajam poduzetništva žena te B2B susreti poduzetnica i formiranje novih poslovnih veza. Kao i ranije, Udruženje će raditi na povezivanju poduzetnica širom BiH i regije, a ove godine i cijele jugoistočne Evrope. Učešće su potvrdile poduzetnice i njihova poslovna udruženja iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Slovačke, Češke, Mađarske i Turske.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...