HNK proglasio stanje nesreće, zabrana rada objekata iza 18 sati

- Advertisement -

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila je sve informacije koje su se odnosile na mjere za zaštitu od korona virusa i na prijedlog Kriznog štaba koji je ranije imenovala Vlada, donesena je odluka o proglašenju stanja nesreće na području Kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Naloženo je, a na osnovu preporuka iz Ministarstva zdravstva HNK-a, da se zabrani rad svih institucija, ugostiteljskih objekata, tržnih centara, kladionica, kina, muzeja, biblioteka, frizerskih i kozmetičkih salona, iza 18 sati svakog dana tokom naredne dvije sedmice.

Shodno preporukama Vlade FBiH koja je zasjedala jučer, zaključeno je i da se do kraja podrži inicijativa da se cijene svih artikala održe na nivou na kojem su bile 5. marta ove godine, a kako bi se održala i platežna moć građana, između ostalog, i u ovom kantonu tokom epidemije. Vlada HNK-a usvojila je i provest će jučerašnje mjere i preporuke koje se odnose na bankarski sektor u FBiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Kod Mostara se prevrnuo automobil, povrijeđene dvije osobe

“Institucije su zadužene da maksimalno sprovode sve mjere, a s ciljem sprječavanja širenja korona virusa. Krizni štab zadužen je da pomno prati situaciju, reaguje i jednom dnevno o svemu obavještava Vladu. Vlada će sve svoje resurse staviti na raspolaganje Štabu, kako bi se što je moguće bolje i brže reagovalo. Sve institucije, kao i krizni štabovi na nivou gradova i općina dužni su sve uskladiti novonastalom stanju“, rekao je glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović.

Sva sredstva u budžetu HNK-a koja nije nužno trošiti u ovom trenutku sačuvat će se za slučaj potrebe, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru nestao Marko Tubek: Vozilo mu pronađeno kod benzinske pumpe

“Napominjem da je Zavod za javno zdravstvo naložio da se pridržavamo svih mjera i uputa, posebno kada je riječ o posjetama objektima u kojima se nalazi veći broj osoba, odnosno o javnim okupljanjima. Posebno smo dužni upozoriti starije osobe da ne izlaze bez prijeke potrebe na javna mjesta“, dodao je Pavlović.

Kazao je i kako se širenje virusa može spriječiti samo u slučaju da se poštuju preporuke struke. Naveo je i da ne treba širiti paniku, ali ni bježati od činjenice da je situacija u zemlji ozbiljna. Predstavnike medija zamolio je da ne izlaze iz okvira svog posla.

Na području HNK-a dosad nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze korona virusom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...