Life

Hrvatska: Korona virusom zaražena 481 osoba, 39 novih slučajeva

0
Hrvatska: Korona virusom zaražena 481 osoba, 39 novih slučajeva, Life.ba

U Hrvatskoj je jučer od 16 sati broj oboljelih povećan za 39, što čini ukupan broj od 481 zaraženih korona virusom do sada. Testirano je gotovo 4.000 sumnjivih slučajeva, zaražena su 34 medicinska djelatnika i dva policijska službenika, javlja Anadolu Agency (AA).

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako je u odnosu na jučer u 16 sati broj novozaraženih 39, što čini 63 nova slučaja u posljednja 24 sata.

„I dalje držimo situaciju pod kontrolom, nema eksponencijalnog rasta broja zaraženih“, poručio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Do jučer je testirano 3.958 sumnjivih bolesnika, a samo jučer je izvršeno 566 testova jer su u Hrvatskoj pokrenuti dodatni kapaciteti za testiranja.

Na respiratoru je trenutačno 14 bolesnika, osam u Infektološkoj klinici dr. Fran Mihaljević, tri u Osijeku, te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku.

U odnosu na ukupna broj oboljelih, tri posto bolesnika je na respiratoru, što je zadovoljavajuća vijest, ocijenio je ministar Beroš jer su projekcije predviđale pet posto oboljelih na mehaničkoj ventilaciji.

Većina bolesnika koji završe na respiratoru su osobe starije životne dobi i osobe s drugim, kroničnim oboljenjima.

Beroš je izjavio kako su svi medicinski djelatnici na KB Sestre milosrdnice u Zagrebu negativni na test, tako da je jedinica intenzivnog liječenja ovog KB-a u punoj funkciji.

Do sada je zaraženo 19 liječnika specijalista, šest specijalizanata, sedam medicinskih sestara i tehničara te dva stomatologa.

LIFE:  Predsjednik Libana: Nisu razjašnjeni uzroci eksplozije, moguć i vanjski faktor

Dobni prosjek oboljelih je 49 godina, u samoizolaciji 18.601, što je manji broj nego jučer jer većem broju osoba ističe period samoizolacije.

U Hrvatskoj je 2.437 kontakata pod intenzivnim epidemiološkim nadzorom te 546 medicinskih djelatnika koji su u samoizolaciji.

Zaraženo je i dvoje policijskih službenika, izvijestio je ravnatelj policije Nikola Milina, kao i da je 90 policijskih službenika pod mjerama samoizolacije.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić navela je kako 80 posto osoba koje su trenutačno na respiratoru ima kronične bolesti i kako su nešto niže dobne granice, između 61 i 62 godine.

Klinička slika prvog i jedinog preminulog od korona virusa u Hrvatskoj nije bila jača, kazao je ministar zdravstva, te kako je po saznanjima koje ima za sada osobi bila naložena mjera hospitalizacije, no kako je sanitetski prijevoz storniran na zahtjev obitelji.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zamolio je sve osobe koje nisu u nužnim službama da usporavaju ritam kako bi se resursi i energija sačuvali za one koji su najvažniji u ovom trenutku, a to su zdravstveni radnici, policija, trgovine koje opskrbljuju stanovništvo i zaštitarske službe.

“Građani ostanite doma i neka to sada bude vaš dio zadaće”, zaključio je ministar.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may also like