Hrvatska: Sabor izglasao pravo na kažnjavanje prekršitelja epidemioloških mjera

- Advertisement -

Na sjednici Hrvatskog sabora zastupnici su natpolovičnom većinom glasova podržali dopunu Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti kojom se propisuju kazne za građane i pravne osobe za kršenje epidemioloških mjera, javlja Anadolu Agency (AA).

U nastavku četvrte sjednice Hrvatskog sabora o dopuni Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti glasalo je ukupno 129 zastupnika, od kojih je 76 bilo za, a 53 protiv izmjena zakona donesenih od strane Hrvatske vlade.

U izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuju se kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

PROČITAJTE JOŠ:  Bh. državljanin sa 2,74 promila alkohola napravio haos na autoputu u Hrvatskoj

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna (66 eura) u slučaju nepridržavanja obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Za pravne osobe predviđena je novčana kazna u iznosu od 10.000 do 40.000 kuna (od 1.333 do 5.333 eura) ako ne poštuju ograničenje javnih događaja i okupljanja te ograničenje privatnih okupljanja.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 do kuna (od 666 do 1.333 eura). Isti iznos novčane kazne propisuje se za vlasnika privatnog posjeda.

PROČITAJTE JOŠ:  Automobili završili u kanalu nakon što se prevrnuo kamion koji ih je prevozio

Između ostalog, novim epidemiološkim mjerama zabranjen je rad kafića, restorana i teretana, a u privatnim stambenim objektima okupljanja su ograničena na deset osoba, dok su posljednji ispraćaji ograničeni na 25 osoba, a svadbena okupljanja zabranjena.

Epidemiološke mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na snazi su do 21. prosinca, nakon čega će se produljiti, ukinuti ili modificirati, ovisno o broju zaraženih na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj razini.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...