Hrvatska: Šest novooboljelih, od ponoći se zatvaraju granice, ugostiteljski objekti i sve sekundarne usluge

- Advertisement -

Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske izvijestio je kako je od jutros na test korona virusa pozitivno šest novozaraženih osoba, što broj zaraženih u Hrvatskoj podiže na 87, od čega je pet slučajeva izlječenja. Najavljene su obustave svih usluga i djelatnosti na 30 dana koje nisu nužne, a zatvaraju se i granice osim za iznimne slučajeve, što stupa na snagu od ponoći, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš izvijestio je na redovitoj konferenciji za medije Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske kako od jutros Hrvatska bilježi šest novih slučajeva koronavirusa, što znači da je do sada zaraženo 87, od čega je pet osoba izliječeno.

Među 87 zaraženih je i devet osoba zaposlenih u bolničkom sustavu, izvijestio je ministar Beroš. Na posljednjem testu danas još jedan zdravstveni djelatnik je bio pozitivan. Ukupno je testiran 1.171 uzorak, a hitna pomoć je intervenirala u 321 slučaju sumnje na bolest.

Broj zaraženih u Zagrebu je 41, Zadru 1, Varaždinu 6, Slavonskom Brodu 1, Sisku 3, Rijeci 14, Puli 10, Osijeku 7, Karlovcu 1 i Zaboku 3.

Hrvatski sabor je danas, na prijedlog Hrvatske vlade, po hitnom postupku donio paket zakona koji daje veće ovlasti nacionalnom Stožeru za civilnu zaštitu.

PROČITAJTE JOŠ:  Izbjegnuta tragedija u BiH: Palio korov pa zapalio kuću

Predsjednik Stožera i ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović najavio je donošenje niza mjere koje će biti usmjerene na smanjenje širenja korona virusa, a prije svega bit će usmjerene na smanjenje socijalnih kontakata.

“Kako bi to što više zaživjelo u praksi, priprema se odluka kojom će se otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice”, kazao je Božinović.

Zatvaraju se saune, bazeni, kina, noćni i disko klubovi, muzeji, kazališta, plesne škole, knjižnice i čitaonice itd.

Zatvaraju se svi ugostitelji objekti svih kategorija osim onih koji vrše pripremu i dostavu hrane, radit će pučke kuhinje, a radit će i sve trgovine koje prodaju lijekove i higijenske potrepštine, otvorene ostaju benzinske crpke, kiosci, pekarnice, trgovine koje prodaju hranu za životinje i dr.

U trgovinama koje će funkcionirati trgovci će morati osigurati smanjenje gužvi i držanje socijalne distance među korisnicima, o čemu će na ulazima u prostore stajati obavijesti.

Zatvaraju se frizeri, kozmetičari, saloni za masažu, pedikeri, teretane, fitness i rekreacijski centri, sva sportska natjecanja i rekreacijski centri, plesne škole, radionice, vjerska okupljanja itd.

PROČITAJTE JOŠ:  Evropska unija otvara vrata: Dajemo zeleno svjetlo BiH

Tijekom narednih 30 dana trebat će osigurati što veću udaljenost radnika uz poštivanja mjera socijalne distance, redovito provjetravanje prostorija, svakodnevno čišćenje prostora s punktovima sa dezinfekcijskim sredstvima za korisnike.

Ministar Božinović je poručio kako ne treba krenuti sa stvaranjem zaliha, jer će svi dućani s osnovnim potrepštinama raditi.

Poslodavci trebaju organizirati rad od kuće, otkazati službena putovanja izvan države te zabraniti dolazak na radna mjesta svim zaposlenima koji imaju akutnu respiratornu bolest.

U pripremi je i odluka o privremenoj zabrani kretanja osoba preko graničnih prijelaza, čime će se omogućiti povratak hrvatskim državljanima u Hrvatsku te stranih državljana u domicilne zemlje, države članice EU, a osobe će u Hrvatsku iz drugih zemalja moći ući iznimno, uz posebnu dozvolu.

Izuzeci će se odnositi na sve koji se bave zdravstvenim uslugama i njegom starijih osoba, prijevoznike roba, na diplomate, policijske službenike i timove civilne zaštite, međunarodno vojno osoblje itd.

Mjere stupaju na snagu od ponoći, a njihovo provođenje bit će vidljivo od jutarnjih sati na području cijele Republike Hrvatske.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...