Hrvatska uvodi strožije mjere: Rad ugostiteljskih objekata do 22 sata, dodatno ograničavanje okupljanja

- Advertisement -

Zbog kontinuiranog broja novozaraženih, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske od subote u ponoć na 15 dana dodatno pooštrava epidemiloške mjere kako bi se suzbilo širenje koronavirusa i pritisak na zdravstveni sustav, javlja Anadolu Agency (AA).

Epidemiolog Krunoslav Capak, član Stožera civilne zaštite, s obzirom na 2.958 novozaraženih u Hrvatskoj danas, ocijenio je kako se broj novozaraženih održava već više od tjedan dana na otprilike istoj razini.

“Hrvatska ima 14-dnevnu stopu incidencije 837,7, što je stavlja na 22. mjesto zemalja Europske unije, iznad Hrvatske su Poljska, Češka, Slovenija, Austrija i Luxembourg. Udio pozitivnih u broju testiranih je 29,7, slično kao i Slovenija, a viši postotak imaju samo Bugarska i Poljska”, kazao je Capak.

Po mortalitetu, Hrvatska se nalazi u sredini, na 13. mjestu među državama članicama EU, sa stopom od 282,4 na milijun stanovnika, a sličnu poziciju zauzima i po broju hospitaliziranih sa stopom 418,3, s obzirom da je trenutno u hrvatskim bolnicama 1.710 hospitaliziranih.

PROČITAJTE JOŠ:  Najezda štakora u sjedištu policije: Jedu marihuanu, svi su drogirani

“Najviše novozaraženih je u sjevernim županijama Hrvatske, Varaždinskoj i Međimurskoj, u kojima je stopa incidencije dvostruka u odnosu na prosjek zemlje, a najbolje stoji Istarska županija”, kazao je Capak.

Šef Stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je kako u Hrvatskoj nije ostvaren pad broja zaraženih potreban za rasterećenje zdravstvenog sustava, zbog čega Stožer mora uvesti nove mjere koje su danas dogovorene.

Riječ je o mjerama koje će se primjenjivati od subote u ponoć, 22. studenog (novembra) na području cijele Hrvatske, a obuhvaćaju ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25, umjesto dosadašnjih 50 osoba, ograničenje svadbi na 15 umjesto 30 osoba. Pogrebi se ograničavaju također na 25 umjesto ranijih 30 i to bez izražavanja sućuti bliskim kontaktom.

PROČITAJTE JOŠ:  Trojica policajaca savladala naoružanog muškarca kod Historijskog muzeja BiH!

Privatne svečanosti ograničavaju se na 10, a sportska natjecanja su moguća bez gledatelja, s radom prestaju noćni barovi i disko klubovi, kasina i automat klubovi. Ograničava se rad svih ostalih ugostiteljskih objekata do 22 sata, svi takvi objekti na ulazu moraju istaknuti maksimalan broj gostiju unutar objekta, kao i prodavaonice.

Sve trgovine i trgovački centri moraju spriječiti prekomjeran broj kupaca, uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do šest sati ujutro.

Vjerski obredi, izložbe, umjetničke izvedbe, kinoprojekcije… moraju za svaku prisutnu osobu osigurati minimalno četiri četvorna metra prostora, a prostore je potrebno redovito provjetravati. Primjenu će osiguravati policija i inspektori.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...