Life

Hrvatska uvodi strožije mjere: Rad ugostiteljskih objekata do 22 sata, dodatno ograničavanje okupljanja

0
Hrvatska uvodi strožije mjere: Rad ugostiteljskih objekata do 22 sata, dodatno ograničavanje okupljanja, Life.ba
Zagreb, Hrvatska, Arhivska fotografija

Zbog kontinuiranog broja novozaraženih, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske od subote u ponoć na 15 dana dodatno pooštrava epidemiloške mjere kako bi se suzbilo širenje koronavirusa i pritisak na zdravstveni sustav, javlja Anadolu Agency (AA).

Epidemiolog Krunoslav Capak, član Stožera civilne zaštite, s obzirom na 2.958 novozaraženih u Hrvatskoj danas, ocijenio je kako se broj novozaraženih održava već više od tjedan dana na otprilike istoj razini.

“Hrvatska ima 14-dnevnu stopu incidencije 837,7, što je stavlja na 22. mjesto zemalja Europske unije, iznad Hrvatske su Poljska, Češka, Slovenija, Austrija i Luxembourg. Udio pozitivnih u broju testiranih je 29,7, slično kao i Slovenija, a viši postotak imaju samo Bugarska i Poljska”, kazao je Capak.

Po mortalitetu, Hrvatska se nalazi u sredini, na 13. mjestu među državama članicama EU, sa stopom od 282,4 na milijun stanovnika, a sličnu poziciju zauzima i po broju hospitaliziranih sa stopom 418,3, s obzirom da je trenutno u hrvatskim bolnicama 1.710 hospitaliziranih.

“Najviše novozaraženih je u sjevernim županijama Hrvatske, Varaždinskoj i Međimurskoj, u kojima je stopa incidencije dvostruka u odnosu na prosjek zemlje, a najbolje stoji Istarska županija”, kazao je Capak.

Šef Stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je kako u Hrvatskoj nije ostvaren pad broja zaraženih potreban za rasterećenje zdravstvenog sustava, zbog čega Stožer mora uvesti nove mjere koje su danas dogovorene.

LIFE:  Zbog suša umrlo 650.000 ljudi, oluje odnijele 580.000 života

Riječ je o mjerama koje će se primjenjivati od subote u ponoć, 22. studenog (novembra) na području cijele Hrvatske, a obuhvaćaju ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25, umjesto dosadašnjih 50 osoba, ograničenje svadbi na 15 umjesto 30 osoba. Pogrebi se ograničavaju također na 25 umjesto ranijih 30 i to bez izražavanja sućuti bliskim kontaktom.

Privatne svečanosti ograničavaju se na 10, a sportska natjecanja su moguća bez gledatelja, s radom prestaju noćni barovi i disko klubovi, kasina i automat klubovi. Ograničava se rad svih ostalih ugostiteljskih objekata do 22 sata, svi takvi objekti na ulazu moraju istaknuti maksimalan broj gostiju unutar objekta, kao i prodavaonice.

Sve trgovine i trgovački centri moraju spriječiti prekomjeran broj kupaca, uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do šest sati ujutro.

Vjerski obredi, izložbe, umjetničke izvedbe, kinoprojekcije… moraju za svaku prisutnu osobu osigurati minimalno četiri četvorna metra prostora, a prostore je potrebno redovito provjetravati. Primjenu će osiguravati policija i inspektori.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like