Hrvatska: Znanstvenici uspješno izolirali „hrvatski soj“ virusa SARS-COV-2

- Advertisement -

Biolozi Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu uspješno su uzgojili u umjetnom okolišu korona virus iz brisa osobe oboljele od Covida-19 liječene na ovoj klinici, a potom su, potencijalno različit soj virusa poslali u Njemačku, gdje se prikupljaju umjetno uzgojeni virusi iz različitih država kako bi se što prije pronašao lijek, odnosno cjepivo za SARS-COV-2, javlja Anadolu Agency (AA).

Biolozi Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” uspješno su u laboratorijskim uvjetima uzgojili virus SARS-COV-2 te su uzorak ovog virusa, koji je bio prisutan u bisu jednog od oboljelih u Hrvatskoj, 23. ožujka poslali u Helmholtz centar za infektivna istraživanja u Njemačkoj.

PROČITAJTE JOŠ:  Osumnjičeni za ubistvo priznao da je zadavio malenu Danku Ilić: Otkrio ko mu je pomogao da se riješi tijela

U ovom centru već su prikupljeni laboratorijski uzgojeni virusi iz Hrvatske, Njemačke, Austrije i Italije, a uskoro se očekuje i uzorak virusa koji je izoliran i umjetno uzgojen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Cilj znanstvenika je, prenose hrvatski mediji, uočiti potencijalne razlike u sojevima virusa SARS-COV-2, detektirati karakteristike genoma virusa kako bi se definirao proteinski lanac od kojega je sačinjen.

PROČITAJTE JOŠ:  Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja - Hrasno

To bi bio prvi korak prema uspješnoj borbi protiv koronavirusa, poručuju znanstvenici, iako će za cjepivo trebati dulji period testiranja do njegove konačne primjene u svrhu prevencije budućih oboljenja.

Proučavanjem genoma virusa moglo bi se doći do učinkovitog lijeka koji bi suzbio najteže simptome kod bolesnika za koje je ovaj virus potencijalno smrtonosan, prije svega zbog respiratornih smetnji koje SARS-COV-2 izaziva.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....