INFOGRAFIKA – Nelson Mandela

- Advertisement -

Na današnji dan 1918. godine u mjestu Mveza rođen je Nelson Mandela koji je život posvetio borbi za slobodu, ravnopravnost i rasnu jednakost.

Odlukom Ujedinjenih nacija, Dan Nelsona Mandele zvanično se obilježava od 2009. godine. Mandela je proveo i 27 godina života u zatvoru zbog kritikovanja vlasti koje su provodile apartheid, a umro je u decembru 2013. godine u 95. godini.

Nakon što je postao prvi demokratski izabrani i prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike, Mandela nije krenuo putem osvetnika, već je postao i predsjednik bijelaca, a upravo time je osvojio naklonost javnosti cijelog svijeta.

Kao sin plemenskog poglavice, po rođenju je dobio ime Rolihlahla Dalinhunga, a shodno tadašnjoj tradiciji kada je prvi put otišao u školu učitelj mu je dao ime Nelson.

Već kao student je predvodio proteste za prava većinskog crnačkog stanovništva u Južnoafričkoj Republici, a po završetku pravnog fakulteta je otvorio advokatsku kancelariju s kolegom Oliverom Tambom koji je poznat kao prvi advokat crnac u toj zemlji.

Kao 25-godišnjak se pridružio Afričkom nacionalnom kongresu (ANC) u kojem je sa Walterom Sisuluom i Oliverom Tumbom osnovao omladinski ogranak. Brzo je postao vođa borbe protiv apartheida, zbog čega je bio na udaru južnoafričke vlasti koja mu je zabranila političko djelovanje.

PROČITAJTE JOŠ:  Prvi put se oglasila majka nestale djevojčice Danke Ilić: Samo da se vrati živa i zdrava

Južnoafrička vlada je 1960. godine zabranila rad ANC-a, a na protestima te odluke policija je ubila 69 demonstranata.

Taj događaj je poznat kao masakr Sharpville, a naknadno hapšenje hiljada demonstranata dodatno je ojačalo otpor crnog stanovništva. Mandela je zagovarao naoružavanje crnaca za borbu protiv segregacije, zbog čega je i uhapšen.

Nizom prikladnih manifestacija u Južnoafričkoj Republici i u svijetu danas se obilježava 100. godišnjica rođenja lidera borbe protiv rasne segregacije (apartheida) Nelsona Mandele ( Kemal Zorlak – Anadolu Agency )

Zbog pokušaja svrgavanja vlade Mandela je 1964. godine u slučaju “Rinova“ osuđen na doživotni zatvor.

“Ja sam se zalagao za demokratsko i slobodno društvo u kojem će svi ljudi zajedno živjeti u skladu i jednakopravnosti. To je moj cilj i ideal za koji sam spreman i umrijeti“, jedna je od Mandelinih izjava sa suđenja.

Prvih 18 godina robije proveo je u strogo čuvanom zatvoru na otoku Roben, a potom je prebačen u zatvor Pollsmoor u Cape Townu.

PROČITAJTE JOŠ:  Djevojčica (14) iz Srbije tvrdi da je silovana u Rimu

Njegov prijatelj i kolega advokat Oliver Tambo je 80-ih godina prošlog vijeka pokrenuo međunarodnu antirasističku kampanju čiji simbol je postao upravo Mandela.

Kampanja je urodila plodom i Mandela je pušten na slobodu 11. februara 1990. godine.

Četiri godine kasnije pobijedio je na prvim demokratskim predsjedničkim izborima i postao je lider svih etničkih, rasnih i vjerskih grupa u Južnoafričkoj Republici.

Po dolasku na vlast Mandela je poručio da je mir suverena kategorija, a da neće dozvoliti osvetničke pohode zbog decenija ugnjetavanja crnog stanovništva. Potvrda da ne gaji mržnju i osvetničke namjere bilo je i imenovanje posljednjeg premijera rasističkog režima Fredericka Willema de Klerka na funkciju potpredsjednika.

Mandela i De Klerk su 1993. godine dobili Nobelovu nagradu za mir, a po okončanju petogodišnjeg mandata Mandela se nije ponovo kandidirao na predsjedničkim izborima. Naslijedio ga je njegov saborac Thabo Mbeki.

Ostatak života Mandela je proveo u kampanjama borbe protiv siromaštva i AIDS-a zbog kojeg je preminuo i njegov oboljeli sin.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...