INFOGRAFIKA – Novi soj koronavirusa u Velikoj Britaniji izazvao paniku u svijetu

- Advertisement -

Nova mutacija koronavirusa otkrivena u Velikoj Britaniji, za koju se smatra da se 70 posto brže širi od dosadašnjeg soja, izazvala je paniku nakon čega su mnoge države odlučile uvesti zabranu putovanja s tom zemljom.

Nova mutacija koronavirusa otkrivena u Velikoj Britaniji, za koju se smatra da se 70 posto brže širi od dosadašnjeg soja, izazvala je paniku nakon čega su mnoge države odlučile uvesti zabranu putovanja s tom zemljom. ( Zlatan Kapic – Anadolu Agency )

Prva detaljna studija o novom soju koronavirusa završena je 11. decembra. Britanski ministar zdravlja Matt Hancock izjavio je da je novi soj koronavirusa, nazvan “VUI-202012/01”, registrovan u septembru i da je “van kontrole”.

Stopa transmisije ovog soja virusa ostala je vrlo niska sve do sredine novembra, ali porast novozaraženih povezanih s ovom mutacijom virusa otkriven je nakon što je urađena opsežna analiza o slučaju nedovoljnog pada broja slučajeva u gradu Kentu, a kasnije je utvrđeno da se ovaj soj virusa brzo proširio na London i Essex.

– Novi soj koronavirusa se brzo širi –

Patrick Vallance, glavni savjetnik za nauku u Britanskoj vladi, izjavio je da se ovaj soj virusa “brzo širi i postaje dominantna vrsta”.

Najnoviji podaci pokazuju da je 43 posto novih slučajeva zaraze na jugoistoku Velike Britanije uzrokovala upravo ova vrsta koronavirusa. Utvrđeno je da je stopa zaraze novim sojem iznosila 59 posto na istoku zemlje i 62 posto u Londonu. Međutim, novi soj koronavirusa nije ograničen samo na ova mjesta, već se proširio po cijeloj zemlji.

Nova verzija otkrivena u Velikoj Britaniji otkriva više mutacija “spike proteina” (šiljasti izdanci) koronavirusa. Iako još nije utvrđeno kako ova promjena utječe na brzinu širenja virusa, novonastala situacija je izazvala ozbiljnu zabrinutost da bi mutacija mogla drugačije reagovati na postojeće vakcine.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da su otkrili da se novi soj koronavirusa širi 70 posto brže, ali da nemaju podataka o tome da li je smrtonosniji.

Ministarstvo zdravlja je također objavilo da još nema dokaza da je veća vjerovatnoća da će nova mutacija virusa uzrokovati ozbiljne bolesti ili smrt, javlja Anadolu Agency (AA).

“Međutim, nastavljamo istraživati slučajeve zaraze kako bismo to mnogo bolje razumjeli. Morat ćemo situaciju kontinuirano pratiti narednih sedmica”, navodi se u saopćenju, te se dodaje da nema dokaza da Pfizerova vakcina neće moći zaštititi ljude od novog soja koronavirusa, o čemu se trenutno provodi više laboratorijskih studija.

Federico Giorgi sa Univerziteta u Bologni istakao je za portal “Science Daily” da se virus trenutno nalazi na optimalnom nivou da inficira ljude.

“To ipak znači da tretmani koje razvijamo, uključujući i vakcine, mogu biti efikasni protiv svih vrsta virusa”, rekao je Giorgi.

PROČITAJTE JOŠ:  Sutra u Sarajevu neće biti vode više od 15 sati

– Koronavirus i ranije mutirao –

Iako novonastala situacija izaziva povećanu zabrinutost, poznato je da je koronavirus i ranije mutirao. Do sada je utvrđeno najmanje sedam glavnih grupa oboljenja COVID-19. Izvorna vrsta, registrovana u Wuhanu u Kini u decembru prošle godine, poznata je kao grupa “L”, a početkom 2020. godine razvile su se grupe “S”, a zatim “V” i “G”.

Iako je grupa “G” najčešće zabilježena u Evropi i Sjevernoj Americi, ova vrsta se brzo širila i kasnije doživjela mutacije nazvane “GR”, “GH” i “GV”. U međuvremenu, izvorna grupa “L” je duže preživjela u nepromijenjenom obliku u Aziji, zahvaljujući brzom uvođenju mjera. Nekoliko drugih mutacija svrstano je u grupu “O”.

S druge strane, danski zvaničnici saopćili su da je još jedan tip virusa otkriven kod 12 ljudi koji su prošlog mjeseca radili na farmama nercova. Promjena u “spike proteinu” izazvala je ozbiljan strah da bi to moglo smanjiti efikasnost vakcine, te je stoga Vlada Danske odlučila usmrtiti 17 miliona nercova.

– Mnoge zemlje već počele zatvarati granice s Velikom Britanijom –

Iako još nema preciznih podataka da je novi soj koronavirusa smrtonosniji ili da će vakcine učiniti nedjelotvornima, mnoge zemlje su već počele zatvarati granice s Velikom Britanijom i obustavljati saobraćaj s tom zemljom.

Ministra zdravlja Turske Fahrettin Koca izjavio je da su odlučili da privremeno obustave letove iz Velike Britanije, Danske, Holandije i Južnoafričke Republike u Tursku. Koca je također izjavio da će se u okviru mjera preduzetih zbog mutacije virusa u Velikoj Britaniji, svi putnici koji trenutno putuju morati testirati i ostati u karantinu.

Mnoge evropske zemlje počele su također obustavljati željezničke usluge, kao i zračni, kopneni i pomorski prijevoz.

– Letovi za Pariz obustavljeni –

Željeznička kompanija Eurostar saopćila je da su vozovi na linijama London – Brisel i London – Amsterdam danas otkazani, a kasnije je objavljeno da će i letovi za Pariz biti obustavljeni. Nakon ovih odluka, zabilježena je velika gužva na međunarodnoj željezničkoj stanici Saint Pancras, odakle polaze vozovi iz Velike Britanije za Holandiju, Belgiju i Francusku. Postoji mogućnost da su neki putnici, koji nisu željeli propustiti posljednje linije, pokušali ući u vozove, mijenjajući dane polaska koje su ranije rezervisali.

Francuska, Njemačka, Italija, Belgija, Bugarska, Austrija, Finska i Holandija saopćili su da će obustaviti letove s Velikom Britanijom. Češka je također najavila da će se primijeniti stroge mjere karantina za ljude koji dolaze iz Velike Britanije.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo Abdulah Sidran

Zabrana letova koju je donijela Holandija stupila je na snagu u nedjelju ujutro, i trajat će sve do kraja ove godine. Belgijski premijer Alexander De Croo izjavio je da su uveli zabranu letova za naredna 24 sata od nedjelje u ponoć.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranza objavio je u nedjelju da su donijeli odluku kojom su obustavljeni letovi iz Velike Britanije kojom onemogućavaju osobama koje su boravile u toj zemlji posljednjih 14 dana da uđu u Italiju, a ta odluka će važiti sve do 6. januara. Austrijska vlada još nije objavila kada će stupiti na snagu odluka o zabrani letova. Njemački zvaničnici saopćili su da su obustavili letove iz Velike Britanije od nedjelje u ponoć, te da će zabrana trajati do 31. decembra.

Francuski premijer Jean Castex izjavio je da će ta zemlja obustaviti zračni, drumski i pomorski prijevoz sa Velikom Britanijom na 48 sati već od ponoći. Irska vlada je također objavila da je uvela 48-satnu zabranu letova iz Velike Britanije. Kuvajt i Saudijska Arabija također su uveli zabranu putovanja, s tim da se očekuje da će lista zemalja koje uvode zabranu putovanja iz Velike Britanije i dalje rasti.

– Smanjit će se transport britanske robe u kontinentalnu Evropu –

U međuvremenu, službenici luke Dover izjavili su da zbog odluke Francuske kamioni neće moći napustiti Veliku Britaniju u narednih 48 sati. Iako će prijevoz iz Francuske u Veliku Britaniju biti dozvoljen, postoji bojazan da vozači ipak neće putovati kako ne bi zaglavili u Velikoj Britaniji.

Granična ograničenja svakako znače da će se smanjiti transport britanske robe, uključujući i hranu, u kontinentalnu Evropu.

Ian Wright, izvršni direktor Federacije za hranu i piće (FDF), upozorio je da britanska vlada mora hitno ubijediti francusku vladu da izuzme vozače kamiona iz odluke o zabrani putovanja.

“Obustava teretnog prometa iz Velike Britanije u Francusku mogla bi rezultirati ozbiljnim problemima i smanjenjima u opskrbi svježom hranom i izvozom hrane i pića tokom Božića”, rekao je Wright.

– Johnson sazvao hitan sastanak Vlade –

Britanski premijer Boris Johnson odlučio je održati hitan sastanak Vlade kako bi razgovarao o odlukama o zabrani putovanja i zabrani prolaska kamiona, istakavši da će biti održani još neki sastanci “kako bi se osigurala provedba efikasnih mjera i planova”.

Evropska unija (EU) objavila je također da će danas održati krizni sastanak na kojem će se razgovarati o novonastaloj situaciji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...