INFOGRAFIKA – Panika zbog jaja zaraženih fipronilom – Šta je fipronil

- Advertisement -

Dok ne jenjava kriza zbog jaja u kojima je pronađen insekticid u sedam država, evropske zemlje za novonastalu situaciju optužuju jedna drugu. Kriza se prvo pojavila u Holandiji, Njemačkoj i Belgiji, a odatle se posredstvom izvoza iz te tri zemlje proširila na Veliku Britaniju, Švedsku, Švicarsku i Francusku. Podaci do kojih je došao novinar Anadolu Agency (AA) pokazuju kako je uzrok problema to što je kompanija Ravel, smještena u belgijskom gardu Anvers, pomiješala insekticid fipronil sa dezinfekcionim sredstvom Dega-16.

Kompanija je ovo dezinfekciono sredstvo prodala kompaniji Chickfriend koja je nadležna za održavanje peradarskih farmi u Belgiji i Holandiji. Sumnja se da je ta kompanija upotrebom dezinfekcionog sredstva zarazila jaja.

– Prva analiza u Holandiji –

Holandija je bila prva zemlja koja je pokrenula istragu i analizirala jaja sa insekticidom. Zvaničnici su pozvali potrošače da do kraja istrage ne jedu jaja, zaustavili rad 180 peradarskih farmi, te sa polica povukli između osam i deset miliona jaja. Holandija ima važnu ulogu u izvozu jaja u Evropi, a svake godine se na gotovo hiljadu farmi proizvede oko deset milijardi jaja.

– Tri miliona zaraženih jaja Njemačkoj – 

Nakon pronalaska insekticida u Holandiji, do uzbune je došlo u Njemačkoj, koja uvozi jaja iz te zemlje. Njemačko Ministarstvo poljoprivrede je saopćilo kako je iz Holandije u Njemačku uvezeno oko tri miliona jaja koja sadrže fipronil i da je većina njih došla do potrošača.

Zaražena jaja su zabilježena u 12 saveznih pokrajina u Njemačkoj, većinom u Donjoj Saksoniji i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Nakon što je otkriven fipronil u jajima u Njemačkoj, zatvorena su četiri postrojenja za uzgoj peradi, a generalni sekretar Saveza poljoprivrednika Udo Hemmerling izjavio je kako su postrojenja imala dnevnu štetu od 4.000 eura.

Njemačka je tražila isplatu obeštećenja ljudima kojima je nanesena šteta. Osim toga, njemači zvaničnici su od Holandije i Belgije zatražili da se cijeli slučaj što prije rasvijetli, a supermarketi su obustavili prodaju jaja iz Holandije ili postrojenja za koja se sumnja da su koristila fipronil.

PROČITAJTE JOŠ:  Sivo-bijela mačka se ne odvaja od mezara Abdulaha Sidrana

Jaja su uklonjena sa polica, a korisnicima je ponuđena mogućnost vraćanja kupljenih.

– Belgija skrivala informaciju – 

Nakon što su zaražena jaja otkrivena u Holandij i Njemačkoj, oči su bile uperene ka Belgiji. O ovom pitanju belgijske vlasti prvo zvanično saopćenje dale su početkom mjeseca.

Nakon tog saopćenja, lokalni mediji su pisali kako je Belgija u junu otkrila fipronil u jajima, ali da je tu informaciju sakrila od javnosti.

Belgijski zvaničnici su potom bili primorani priznati da su na pojedinim farmama u junu otkrili jaja zaražena insekticidom. Zvaničnici su tvrdili kako ovu informaciju sa javnošću nisu podijelili kako bi se sačuvala tajnost istrage.

Agencija za hranu Belgije u prvom saopćenju je istakla kako količina fipronila u jajima nije na štetnom nivou.

Međutim, kada je na istim jajima drugi put analizu izvršila nezavisna kompanija, belgijski zvaničnici su saopćili kako je otkriveno da je nivo insektidicida veći od evropskih standarda. U skladu sa tim, obustavljen je rad šest farmi u Belgiji.

– Kriza se širi u Evropi – 

Posredstvom uvoza kriza sa zaraženim jaja iz Holandije, Njemačke i Belgije proširila se na Švicarsku, Švedsku, Veliku Britaniju i Francusku.

Francusko Ministarstvo poljoprivrede saopćilo je kako je pokrenuta istraga o mogućnosti da su zaražena jaja iz Holandije stigla na francusko tržište.

Do sada nema podataka da su ova jaja dospjela na francusko tržište, ali je saopćeno da će, u slučaju potrebe, biti poduzete određene mjere i obustavljena prodaja.

– Švedski potrošači nisu u opasnosti – 

Istragom zvaničnika Gothenburga, u Švedskoj, utvrđeno je kako su uvezena jaja iz Holandije koja sadrže fipronil.

PROČITAJTE JOŠ:  Udes na putu Trebinje-Bileća, prevrnuo se automobil

U Gothenburg je u posljednje dvije sedmice dospjelo oko 11.000 jaja iz Holandije i njihova analiza je u toku.

Švedska Nacionalna agencija za hranu saopćila je kako švedski potrošači nisu u opasnosti jer se 95 posto proizvodnje jaja odvija na domaćim farmama.

– Velika Britanija predlaže domaću proizvodnju – 

Britanska Agencija za standarde hrane saopćila je kako je uvezeno više od 20.000 jaja koja sadrže fipronil i da su dospjela do potrošača. Agencija je dodala kako je mala vjerovatnoća da se situacija odrazi na javno zdravlje, ali da je istraga u toku.

Vijeće za industriju jaja Velike Britanije stanovništvu je predložilo da kupuju jaja proizvedena u zemlji.

Oko 85 posto jaja koja se konzumiraju u Velikoj Britaniji proizvedeno je na domaćim farmama, međutim godišnji uvoz te zemlje je oko dvije milijarde.

– U Švicarskoj situacija nije na opasnom nivou  – 

Mnogi supermarketi u Švicarskoj su jaja povukli sa polica, a zvaničnici su pozvali stanovništvo da ne paniči.

Švicarska Agencija za sigurnost hrane je saopćila kako je fipronil pronađen u pojedinim jajima, ali ne u količinama koje bi ugrozile zdravlje potrošača.

 – Šta je fipronil –

Fipronil je insekticid koji se koristi za uništavanje buba, grinja i krpelja u peradarskom sektoru, međutim u Evrpskoj uniji (EU) je zabranjeno njegovo korištenje na životinjama, kao što je kokoš, koje se uzgajaju za prehranu ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je fipronil proglasila ”srednje štetnom materijom“ koja ukoliko se unosi u velikim količinama može naštetiti bubrezima, jetri i tiroidnoj žlijezdi.

U skladu sa evropskim standardima, jaja u kojima se nalazi 0,005 miligrama fipronila moraju biti povučena sa tržišta. EU smatra kako je količina fipronila iznad 0,72 miligrama veoma štetna za ljudsko zdravlje.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...