INFOGRAFIKA – Porastom broja slučajeva zaraze koronavirusom u Evropi, intenzivnije i mjere zaštite

- Advertisement -

Koronavirus, koji se prvi put krajem decembra prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, velikom brzinom se širi i u brojnim evropskim zemljama. U onim zemljama gdje je potvrđena njegova prisutnost, pojačavaju mjere protiv daljnjeg širenja virusa, piše Anadolu Agency (AA).

Širenjem zaraze novim tipom koronavirusa koji je izbio u kineskom gradu Wuhanu, u evropskim zemljama dolazi i do poduzimanja intenzivnijih mjera na sprečavanju širenja zaraze ( Aldijana Hadzic – Anadolu Agency )

S 366 umrlih i više od 7.000 zraženih od koronavirusa, Italija prednjači u Evropi. Prati je Španija, gdje je broj umrlih povećan na 25, među kojim 16 u glavnom gradu Madridu. Zabilježeno je 999 slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je i petomjesečna beba.

U španskoj pokrajini Vitoria je zbog koronavirusa donesena odluka o zatvaranju svih škola, a ovakva mjera je po prvi put izrečena u ovoj zemlji.

U apotekama širom Španije ponestalo je zaliha maski i antibakterijskih gelova, a mnoge kompanije su radnicima odobrile da rade iz svojih domova kako bi se zaštitili od virusa.

U Francuskoj, gdje je 19 ljudi umrlo od koronavirusa, broj slučajeva zaraze porastao je na 1.126, a zabranjene su sve aktivnosti i događaji u zemlji koje predviđaju više od 1.000 posjetilaca. Među zaraženima u zemlji su i četiri zastupnika i uposlenika u parlamentu.

Broj zaraženih u Njemačkoj porastao je na 1.112, a u Portugalu na 30. Predsjednik Portugala Marcelon Rebelo de Sousa je u okviru mjera protiv korone otkazao sve svoje aktivnosti na period od dvije sedmice. U regiji Porto zatvoreno je nekoliko skola i instituta.

PROČITAJTE JOŠ:  U Lukavcu prilikom tuče ubijen muškarac (35)

– Premier Italije Conte: I ja sam uradio test, negativan sam na koronu

U Italiji je od koronavirusa dosad umrlo 366 osoba, a zabilježeno i najmanje 7.375 slučajeva zaraze.

Italijanski premijer Giuseppe Conte je u razgovoru za dnevni list “La Repubblica” pozvao javnost da se pridržava mjera koje su poduzete kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

“Glavni faktor je poštivanje pravila. Svi zajedno ćemo riješiti ovaj problem”, poručio je Conte.

Conte je poručio kako je i sam prošao test na koronavirusa, da je redovno na ljekarskim pregledima te da su rezultati negativni.

Koronavirus u Italiji je potvrđen kod komandanta kopnenih snaga generala Slavatorea Farine, zatim koalicionog partnera i lidera Demokratske partije i guverner regije Lacio Nicole Zingarettija, kao i kod guvernera Piyemontea Alberta Cirija.

– Mjere u Vijeće EU-a i NATO-u

U Belgiji, sjedištu institucija Evropske unije i NATO-a, zabilježeno je 239 slučajeva zaraze koronavirusom.

PROČITAJTE JOŠ:  Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Službene institucije u kojima je virus zabilježen su NATO-ovo sjedište u Briselu, sjedište Monsa, Evropska agencija za odbranu i Vijeće EU-a.

Vijeće EU-a, gdje se održavaju česti sastanci, poduzelo je određene mjere u kontekstu koronavirusa. Smanjen je broj sastanak, a na onima koji će se održati bit će znatno manji broj učesnika. Sve posjete Vijeću EU-a su privremeno obustavljene.

NATO je objavio da je smanjen broj sastanaka i obustavio putovanja osoblja nakon što je danas otkriven slučaj u njegovom sjedištu u Briselu.

– U Albaniji obustavljena nastava

Nakon što su u Albaniji danas potvrđena dva slučaja zaraze koronavirusom, nastava u školama u toj zemlji obustavljena je do 23. marta.

Albansko Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zatražilo je da se u zemlji do 3. aprila ne održavaju sportski događaji, koncerti, konferencije i kulturne aktivnosti, te je do daljnjeg zabranjen izvoz lijekova i zdravstvenih namirnica.

U Austriji je zabilježeno 112 slučajeva zaraze virusom, a na granicama Češke počela su mjerenja tjelesne temperature.

U Sloveniji je broj zaraženih povećan na 16, u Mađarskoj na devet, Slovačkoj pet, te u Sjevernoj Makedoniji na četiri.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...