INFOGRAFIKA – Prirodni resursi Afrike

- Advertisement -

Prirodni resursi zemalja u Africi koji su značajan dio svjetskih rezervi, obećavaju budućnost tog kontinenta koji se i dalje suočava sa siromaštvom, sukobima i političkim krizama.

Podaci do kojih je došao novinar Anadolu Agency (AA) pokazuju kako su afričke zemlje bogate naftom, prirodnim gasom, dijamantima, zlatom, uranijem, kobaltom, platinom, željeznom rudom, bakrom, tantalom…

Afrika, u kojoj su mnoge sile godinama vršile eksploataciju resursa, zbog novih bogatstava i dalje je na meti svjetskih kompanija.

– Demokratska Republika Kongo obiluje kobaltom-

Značajan dio tantala, koji se korisiti prilikom proizvodnje mobilnih telefona i prijenosnih računara, dolazi iz zemalja među kojima se nalaze Ruanda i Demokratska Republika Kongo.

Afrika obiluje i kobaltom, koji se koristi u baterijama prijenosnih električnih uređaja. Više od polovine svjetske potrebe za kobaltom, zadovoljava Demokratska Republika Kongo.

PROČITAJTE JOŠ:  Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Osim toga, ovaj kontinent je bogat i vrijednim rudama, među kojima se nalaze zlato i dijamanti.

Dijamantima su bogate Bocvana, Južnoafrička Republika i Demokratska Republika Kongo, dok su zlatom najbogatije Južnoafrička Republika i Gana. Bocvana, zajedno sa Rusijom i Kanadom, jedan je od najvećih svjetskih proizvođača dijamanata.

– Velike rezerve uranija u Nigeru i Nambiji-

Najveće rezerve uranija, koji se koristi kao nuklearno gorivo, u Africi nalaze se u Nigeru i Nambiji.

U svjetskoj proizvodnji uranija Niger se nalazi na četvrtom mjestu, iza Kazahstana, Kanade i Australije, dok je Nambija peta. Međutim, ukoliko uranijumski projekt Husab, dosegne puni kapacitet, ova zemlja bi mogla sa petog doći na drugo mjesto u svjetskoj proizvodnji uranija.

Također, Južnoafrička Republika je bogata rodijem i platinom.

– Bit će povećana proizvodnja nafte i prirodnog gasa-

Uprkos tome što su bogate naftom i prirodnim gasom, pojedine zemlje afričkog kontinenta ne iskorištavaju bogatstva koja posjeduju. Ipak, zemlje poput Mozambika, Kenije i Etiopije u skorije vrijeme bi postojeće resurse mogle koristiti u energetskom sektoru.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas: U kući nađeno petero mrtvih, među njima dvoje djece

U Mozambiku je u posljednjih deset godina otkriveno 5,7 triliona kubnih metara prirodnog gasa i 23 milijarde tona uglja. Ova zemlja postrojenjima i terminalima koja bi u funkciji trebala biti od 2022. godine mogla postati jedna od vodećih izvoznika ukapljenog prirodnog gasa (LNG).

Nigerija i Angola su najveći proizvođači nafte na afričkom kontinentu, a kada je riječ o proizvodnji prirodnog gasa, na čelu se nalaze Alžir, Egipat i Nigerija.

Nigerija je prošle godina bila 13. proizvođač nafte u svijetu, a slijedila ju je Angola na 14. mjestu. Iste godine Alžir je bio osma svjetska sila u proizvodnji prirodnog gasa.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...