Instagram kreće u potragu za „meme stručnjakom“

- Advertisement -

Nakon što je u proteklih nekoliko dana izbrisao neke od najpopularnijih meme korisničkih računa, Instagram kreće u potragu za „meme stručnjakom“.

Korisnici društvenih mreža jako dobro znaju šta je meme. Riječ je o vrsti sadržaja koji korisnici međusobno dijele i koji je danas postao važan dio modernog života prosječnog internet korisnika. Memeove možemo vidjeti svugdje, posebno na društvenim mrežama.

Upravo iz tog razloga, vijest da je Instagram izbrisao preko 140 najpopularnijih meme korisničkih računa u samo nekoliko dana, podigla je paniku na ovoj društvenoj mreži. Korisnički računi su izbrisani zbog „kršenja pravila i usluga“, a ova odluka je vlasnicima istih načinila veliku štetu i novčani gubitak.

PROČITAJTE JOŠ:  Banjalučka policija istražuje navode o presretanju djece u blizini jedne osnovne škole

Prema statistici s Instagrama, sadržaj memeova dijeli se sedam puta više od sadržaja koji nije meme.

Kako bi regulisali meme pokret, društvena mreža je objavila kako će zaposliti meme stručnjaka, osobu koja će biti zadužena da “identificira nove formate i trendove na društvenoj mreži te servisira postojeće meme profile”.

Menadžer strateškog partnerstva, inače službeni naziv pozicije, raditi će direktno sa meme korisničkim računima, uključujući @betches, @theshaderoom i @commentsbycelebs.

“Primijetili smo da meme zajednica ima veliki uticaj. Radi se o formatu koji su počele usvajati i tradicionalne medijske kompanije. Shvatili smo da se moramo ozbiljnije pozabaviti meme zajednicom kako bismo je bolje razumjeli, a od osobe na ovoj poziciji očekujemo da tečno govori meme ‘jezik’ i da razumije poslovnu stranu društvenih mreža i web medija”, objasnili su iz Instagrama.

PROČITAJTE JOŠ:  Promijenjeni nazivi ulica u Srebrenici: Ulica Maršala Tita postaje Ulica Republike Srpske

Problem leži u činjenici da ovi računi uglavnom zarađuju od svog reklamnog novca, plasirajući sadržaj drugih korisnika sa web lokacija poput Twittera, Reddita i TikToka, vrlo rijetko navodeći prvobitni izvor.

U jeku masovne zabrane, pojavilo se 15-ak različitih online peticija sa nekoliko hiljada potpisa, od kojih svaka poziva Instagram da vrati izbrisane račune. Peticiji su se pridružile i neke slavne ličnosti.

Šta će to tačno meme stručnjak da radi, vidjet ćemo u narednim mjesecima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...