„Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“- Narandžasti autobus iz Livna krenuo na putovanje kroz osam bh. gradova

- Advertisement -

„Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“, poručio je danas u Livnu David Saunders, predstavnik UN Women u BiH i time u našoj zemlji ozvaničio početak istoimene kampanje koja je dio globalne akcije „16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja“, koja se provodi, od 25.11, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10.12, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Nasilje nad ženama je oblik kršenja ljudskih prava, a istraživanja, prema kojima je čak 47% žena u BiH tokom života iskusilo neki oblik nasilja, svjedoče da se radi o ozbiljnom problemu u našem društvu. U 71,5% slučajeva nasilja nad ženama izvršioci su njihovi intimni partneri, odnosno članovi porodice. I dok 90% građana izražava visok stepen svjesnosti o problemu nasilja u porodici, čak 45% njih na nasilje još uvijek gleda kao na privatni problem.

Saunders je posebno istaknuo kako „nasilje nije privatni, već društveni problem koji zahtjeva akciju svih nas“, a već prvi korak može biti direktni razgovor sa predstavnicima policije, centara za socijalni rad, zdravstvenih institucija i nevladinih organizacija u UN Women BiH Narandžastom autobusu koji je, u okviru ovogodišnje kampanje, na bh. putovanje kroz osam gradova danas krenuo iz Livna. Tokom besplatne vožnje građani i građanke u njemu mogu saznati sve što ih zanima o načinima sprečavanja i zaštiti od različih vrsta nasilja. Među prvima su se u autobusu danas provozali učenici i nastavnici srednjih livanjskih škola nakon čega su razgovarali sa predstavnicima UN Womena, diplomatskog kora i lokalne vlasti.

PROČITAJTE JOŠ:  Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

Budućnost ravnopravnog društva leži u akciji mladih muškaraca koji su posvećeni zagovaranju nulte tolerancije za rodno zasnovano nasilje. Cilj nam je podržati muškarce i dječake u propitivanju rodnih stereotipa i mijenjanju tradicionalnih uloga. Naš današnji razgovor je jedan od načina”, poručio je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

Bosna i Hercegovina, kao potpisnica Istanbulske konvencije – Konvencije Vijeća/Savjeta Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodica, obavezala se na poduzimanje zakonodavnih i drugih mjera osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja te kažnjavanje počinitelja nasilja. „Konvencija nije samo nešto napisano na papiru. Postoji nadzorno tijelo – GREVIO, koje prati provođenje Konvencije. Ono priprema upitnik za BiH i do 11. mjeseca naredne godine BiH treba pripremiti odgovore na upitnik i dostaviti ih ovome tijelu. Već u drugoj polovini 2020. ovo nadzorno tijelo će posjetiti BiH“, naglasio je Drahoslav Stefanek, Šef ureda Vijeća Evrope u BiH.

Andres Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u BiH, inače, jedne od zemalja koje najviše podržavaju prava žena u našoj zemlji, kazao je kako je potrebno raditi na uspostavljanju rodno ravnopravnog društva koje nije moguće postići sve dok postoji nasilje nad ženama i djevojčicama. “Svi trebamo učestvovati na prevenciji i rješavanju. Sada je pravo vrijeme za muškarce i dječake da pokažu puni angažman”, poručio je.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Slavonskom Brodu: U zapaljenoj kući pronađeno tijelo

„Nasilje se ne dešava nekom drugom. Ono se dešava u našim porodicama, kod naših komšija, među našim rođacima“, istakla je Vasilija Broćeta, ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10 i naglasila ulogu obrazovnog sistema zahvaljujući kojem se nasilje može spriječiti u korijenu.

Narandžasti autobus će naredna dva dana, 27. i 28.11. biti u Bihaću, u Banjoj Luci 29. i 30.11, u Brčkom, 1. i 2.12, u Bijeljini, 3. i 4.12, u Istočnom Sarajevu 5. i 6.12, u Mostaru 7. i 8.12. i u  Sarajevu 9. i 10.12.2018. godine.

Podsjećamo, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women BiH, u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova i Gender centrom Federacije BiH, a uz podršku brojnih međunarodnih i domaćih institucija, provodi kampanju “Isključimo nasilje nad ženama i djevočicama zajedno” kako bi skrenuo pažnju javnosti na prisutnost nasilja, mehanizme prevencije s akcentom na ulogu sistema zaštite i odgovornost svih građana i građanki.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...