ISS Živinice: Mladi koji svoj život stavljaju “na kocku” da spase tuđi

- Advertisement -

Interventna služba spašavanja Živinice osnovana je u novembru pandemijske 2020. godine. Trenutno broji 29 članova, od kojih sedam djevojaka i 22 mladića, koji su raspoređeni u tim za alpinizam, tim za spašavanje na vodi i pod vodom i medicinski tim.

– Obuku izvodimo tako što koristimo svu profesionalnu opremu koju smo nabavili putem donacija, projekata i naših vlastitih sredstava. Svaka obuka se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela i često izvodimo simulacije potrage za nestalom osobom, kako bi članovi imali prilike da primjene sva usvojena znanja i vještine i bili u formi da reaguju na pravi način u slučaju realne potrage – izjavila je Amina Hadžić, članica ISS Živinice.

PROČITAJTE JOŠ:  Akcija Tužilaštva BiH Black Tie 2: Privedene 22 osobe u Mostaru, Sarajevu i Zenici

Interventna služba spašavanja Živinice vrši prijem novih članova pod uslovom da ispunjavaju fizičku spremnost i određene vještine.

Specijalizirani su za potrage i spašavanje sa nepristupačnog terena i po teškim vremenskim uslovima i za sve situacije gdje je potrebno primjeniti stručno znanje i opremu za spašavanje.

– To uključuje nesreće u planinskim područjima, stijenama, speološkim prostorima, visokim urbanim objektima i na vodi. Svaka naša potraga do sada nosi određeni nivo rizika. U tim situacijama mi stavljamo „na kocku“ naše živote kako bi spasili tuđi – izjavila je Hadžić Feni.

U Živinicama i Tuzlanskom kantonu ovim mladim ljudima se vjeruje kad je najteže. Odlikuje ih profesionalizam i hrabrost, ali i činjenica da su djevojke po spremnosti ravnopravne muškim kolegama.

PROČITAJTE JOŠ:  U sudaru tri vozila kod Zenice povrijeđene četiri osobe

– Baš zato što sam djevojka i ujedno spasiteljica ljudima stvara oduševljenje i dobijam pohvale. Ima i ljudi koji me pitaju što mi je ovo potrebno u životu i ne razumiju volju i želju za pomaganje drugima, koji imaju svi članovi ISS Živinice – izjavila je Hadžić.

Hadžić, magistrica ekonomskih nauka, svima koji se ovih zimskih dana kreću bosanskohercegovačkim planinama preporučuje da uz sebe nose adekvatnu opremu koja će im olakšati kretanje, rezervnu odjeću i kutiju prve pomoći. Također, trebali bi da se kreću označenim stazama, kako ne bi doveli sebe u neku opasnost koja bi zahtijevala intervenciju spasilaca.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...