Istočni ukrajinski gradovi nakon sukoba: Život ispočetka #foto

- Advertisement -

Ukrajinska vojska, koja je prethodnih sedmica zauzela Slavjansk, Kramatorsk, Drujkovku, Nikoloev, Konstantinovku i Artemivsk, pokušava da u ovim gradovima uspostavi javni red i mir i normalizuje život

Nakon sukoba proruskih separatista i ukrajinske vojske u gradovima na istoku Ukrajine – Slavjansku, Kramatorsku, Drujkovki, Nikoloevu, Konstantinovki i Artemivsku, na svakom koraku se mogu vidjeti tragovi strašnih sukoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukrajinska vojska, koja je prethodnih sedmica oslobodila Slavjansk, Kramatorsk, Drujkovka, Nikoloev, Konstantinovku i Artemivsk, pokušava da u ovim gradovima uspostavi javni red i mir i normalizuje život.

S druge strane, iz mnogih gradova, uključujući Lugansk, Donjeck, Strelkov, Karlovku i Seversk, u kojima se i dalje vode sukobi, stanovnici u skladu sa vlastitim mogućnostima pokušavaju da obnove porušene objekte. Vojska je također pokrenulia akcije obnove kako bi se život u ukrajinskim gradovima na istoku normalizovao. Na mnogim mjestima vojska je postavila kontrolne punktove kako bi spriječila moguće napade i povratak separatista.

PROČITAJTE JOŠ:  Puna dvorana na premijeri filma "Dolina ćupova": Grbavica se pjevala sa suzama u očima

Na ulazima i izlazima iz gradova, u što se uvjerila i ekipa AA, postavljena su oklopna vozila i tenkovi kako bi se vršila kontrola svih koji žele ući ili izaći iz gradova.

U samim gradovima na svakom koraku se mogu vidjeti tragovi sukoba – porušene kuće, zapaljena vozila, razbacana odjeća i namještaj… Zbog nedovoljno hrane i osnovnih životnih namirnica, jer je većina prodavnica zatvorena, ukrajinska vojska dijeli hranu lokalnom stanovništvu.

PROČITAJTE JOŠ:  Katastrofa u Njemačkoj: Prevrnuo se autobus Flixbusa, najmanje petero poginulih

Također, neki stanovnici koji su ranije napustili svoje domove polako se vraćaju dok vlasti u tim gradovima pokušavaju ponovo uspostaviti redovno snabdijevanje električnom energijom. S druge strane, zbog sve žešćih sukoba, stanovnici Luganska i Donjecka napuštaju svoje domove u potrazi sa sigurnijim mjestom za boravak.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...