Istraživanje – Nagli skok uvoza oružja u Evropi zbog pogoršanja odnosa s Rusijom

- Advertisement -

Uvoz oružja u Evropu skočio je naglo zbog pogoršanja odnosa s Rusijom u pet godina do 2021. godine, iako je globalna trgovina oružjem smanjena, saopćio je u ponedjeljak istraživački centar Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

U poređenju sa prethodnim petogodišnjim periodom, međunarodni transferi oružja na globalnom nivou su se smanjili za pet posto, navodi SIPRI u saopćenju. Ali uvoz u evropske države porastao je za 19 posto – najveći rast u bilo kojoj regiji svijeta.

– Ozbiljno pogoršanje odnosa između većine evropskih država i Rusije bio je važan pokretač rasta evropskog uvoza oružja, posebno za države koje ne mogu ispuniti sve svoje zahtjeve kroz svoje nacionalne industrije oružja – rekao je istraživač SIPRI-ja Pieter Wezeman, prenosi Reuters.

PROČITAJTE JOŠ:  Jedna osoba poginula u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Doboja

Velika Britanija, Norveška i Nizozemska bile su najveći evropski uvoznici, navodi se u saopćenju. Ukrajinski uvoz oružja bio je veoma ograničen u tom periodu uprkos tenzijama s Rusijom uoči invazije Moskve na Ukrajinu prošlog mjeseca.

– Očekuje se da će i druge evropske države značajno povećati svoj uvoz oružja u narednoj deceniji, nakon što su nedavno imale velike narudžbe za oružje, posebno borbene avione iz SAD-a – saopćio je ovaj think-tank.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Srbiji: Muškarac na šetalištu izvukao pištolj pa pucao sebi u stomak

Sjedinjene Države su ostale najveći svjetski izvoznik oružja, povećavši svoj tržišni udio na 39 posto sa 32 posto.

Podaci SIPRI-ja zasnovani su na informacijama i procjenama o međunarodnom transferu oružja, uključujući prodaju, poklone i proizvodnju po licenci i odražavaju obim isporuke, a ne finansijsku vrijednost poslova.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...