Istraživanje: Vakcine upola smanjuju rizik od toga da se infekcija pretvori u klinički sindrom poznat kao produženi COVID-19

- Advertisement -

Potpuna vakcinacija protiv koronavirusa ne samo da smanjuje rizik od zaraze, već i od toga da se infekcija pretvori u klinički sindrom poznat kao produženi COVID-19, pokazalo je istraživanje londonskog Kraljevskog koledža.

Iatraživanje je pokazalo da su kod malog broja ljudi koji se zaraze koronavirusom, uprskoj potpunoj vakcinaciji, šanse da razviju simptome koji traju duže od četiri sedmice smanjene za 50 posto u odnosu na osobe koje se nisu vakcinisale.

U Velikoj Britaniji dosad je u potpunosti vakcinisano 78,9 posto stanovništva, podsjeća BBC, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mnoge osobe koje obole od novog koronavirusa oporave se nakon četiri sedmice, međutim pojedini nastavljaju živjeti sa simptomima i posljedicama i nekoliko mjeseci nakon infekcije. Ovaj klinički sindrom naziva se post akutni COVID-19.

PROČITAJTE JOŠ:  Amerikanac osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva doktora iz Sarajeva

Istraživači, čiji je rad objavljen u akademskom časopisu “The Lancet” navode kako je jasno da vakcine spašavaju živote i štite od teških oboljenja, ali kako dosad nije bio poznat uticaj vakcina na produženu bolest.

Oni su analizirali podatke prikupljene od britanske aplikacije Zoe Covid Study, koja prati simptome koje su zaražene osobe prijavljivale.

To je značilo da je između decembra 2020. i jula ove godine praćeno zdravstveno stanje više od 1,2 miliona osoba koje su vakcinisane jednom dozom te 971.504 potpuno vakcinisane osobe.

Otkrili su da je samo 0,2 posto, odnosno 2.370 potpuno vakcinisanih osoba prijavilo da je zaraženo koronavirusom nakon vakcinisanja.

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća na Dolac Malti: Automobil se zabio u tramvajsko stajalište

Od 592 potpuno vakcinisanih osoba koje su nastavile pružati podatke više od mjesec dana, 31 (pet posto) je razvila sindrom produženog COVID-a 19 (definisan kao bolest koja traje 28 dana ili više nakon pozitivnog testa). U nevakcinisanoj grupi oko 11 posto je imalo produženi COVID-19.

Vodeća istraživačica Claire Steves rekla je da se ljudima sa povećanim rizikom od oboljenja mora dati prioritet kada je u pitanju treća doza.

Britanski ministar zdravlja Sajid Javid rekao je da su vakcine protiv koronavirusa samo u Engleskoj spasile više od 105.000 života i spriječile više od 24 miliona infekcija.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...