LifeLife news

Istraživanje: Žitarice i gotovi obroci potiču gojaznost kod djece više od slatkiša

0
Istraživanje: Žitarice i gotovi obroci potiču gojaznost kod djece više od slatkiša, Life.ba
Ilustracija - Photographer Credit: Helge Kirchberger Photography / Red Bull Content Pool

Djeca unose više šećera kroz obroke koje jedu kući nego za vrijeme boravka u školi, pokazalo je najnovije naučno istraživanje u Velikoj Britaniji.

Nutricionisti Univerziteta u Birminghamu ispitali su prehrambene navike 813 učenika starosti između 11 i 15 godina u 12 škola u engleskom okrugu West Midlands.

Rezultati istraživanja pokazali su da žitarice, gotova jela i deserti potiču gojaznost i stvaraju karijes više od slatkiša, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naučnici tvrde da roditelji moraju obratiti pažnju na to šta nude svojoj djeci za doručak i večeru, budući da je studija pokazala da je prosječni unos šećera bio veći za vrijeme doručka nego za bilo koji drugi obrok ili međuobrok.

LIFE:  Zinedine Zidane odlučio napustiti Real Madrid

Preporučuju da se izbaci svakodnevna konzumacija pudinga, da se gazirana pića zamijene vodom te da u umacima potraže skriveni šećer.

“Mislim da će roditelji biti iznenađeni kada saznaju da njihova djeca većinu slobodnih šećera unose kroz hranu koju jedu kod kuće”, izjavila je autorica studije Miranda Pallan, prenosi “Daily Mail”.

Rezultati istraživanja će biti predstavljeni danas na Evropskom kongresu o gojaznosti.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like