Italija: Krivulja smrtnih i slučajeva zaraze koronavirusom u padu

- Advertisement -

U Italiji je u odnosu na prethodni dan potvrđeno 285 smrtnih slučajeva od COVID-19, a još 4.693 ljudi proglašeno je potpuno izliječenima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podaci koje je u četvrtak objavila Civilna zaštita Italije potvrđuju da je zemlja iza sebe ostavila vrhunac pandemije, što će omogućiti djelimično popuštanje restriktivnih mjera od 4. maja. Epidemiološka situacija je definitivno bolja, jer krivulja novih smrtnih i slučajeva zaraze opada posljednjih nekoliko dana.

Nakon novih 285 preminulih, što je manje u odnosu na jučerašnjih 323, ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u Italiji je dostigao 27.967.

PROČITAJTE JOŠ:  Još danas ljetne temperature, a sutra poslijepodne stižu kiša i snijeg

Količina aktivnih infekcija palo je za 3.106,  što je najveći pad tokom pandemije, i sada iznosi 101.551 aktivan slučaj COVID-19. Do sada je u Italiji potvrđeno 205.463 slučajeva zaraze koronavirusom, a u posljednja 24 sata novih 1.872.

Ono što raduje je veliki skok broja oporavljenih, najveći do sada zabilježeni tokom 24 sata od čak 4.693 pacijenta. Tako se u Italiji od COVID-19 ukupno oporavilo 75.945 ljudi.

U četvrtak su italijanskog premijera Giuseppea Contea otvoreno napale opozicione stranke tokom saslušanja u Parlamentu o mjerama Vlade za takozvanu drugu fazu vanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ:  Zemljotres jačine 4,8 po Richteru pogodio New York

I Sjeverna liga i krajnje desna Braća Italije optužila su Vladu da je uvela prestroge restriktivne mjere, bez učešća Parlamenta, koje su ograničavale ustavna prava Italijana.

Conteovo obraćanje je odgađano i zbog toga što su se mnogi poslanici glasno pobunili na činjenicu da nije nosio zaštitnu masku za lice.

Tokom govora, premijer je insistirao da se popuštanje restriktivnih mjera mora raditi postepeno kako bi izbjegli ponovno širenje infekcije, čime bi propali svi napori koji su uloženi od početka pandemije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...