Italija: Nakon popuštanja restriktivnih mjera mnogi se vraćaju na posao

- Advertisement -

Italija se u ponedjeljak ponovo počela “buditi“ ​​nakon dvomjesečnog zatvaranja zemlje zbog pandemije novog koronavirusa.

Čak 4,4 miliona Italijana od ponedjeljka se može vratiti na posao, a ublažena su i ograničenja kretanja u jednoj od najpogođenijih zemalja Evrope, prenosi Anadolu Agency (AA).

U cijeloj zemlji nastavljeni su radovi na gradilištima i u proizvodnim pogonima, a u restoranima i slastičarnama vrši se dezinfekcija kao priprema za uslugu dostave. Za pokretanje usluga sjedenja u ugostiteljskim objektima, kao i ponovno otvaranje komercijalnih prodavnica i frizerskih salona još uvijek će trebati još nekoliko sedmica i zavisiće o provođenju strogih higijenskih i mjera socijalne udaljenosti. Građanima je naloženo da nose zaštitne maske u zatvorenim prostorima i javnom prevozu.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničkim rudarima počela isplata plata i toplog obroka

Ožalošćeni mogu prisustvovati sahranama preminulih, ali uz ograničen broj do 15 ljudi, a još uvijek se ne spominje kada će se moći održavati mise u crkvama. Profesionalnim sportistima je omogućeno da se vrate na treninge u grupama, a parkovi su otvorili vrata za džoging te roditelje s djecom, dok su igrališta još uvijek zatvorena.

Zvaničnici su svjesni da će nastavak privrednih aktivnosti dovesti do porasta broja zaraženih. Postepeno ponovno otvaranje ekonomije predviđeno je za regije koje preduzimaju adekvatne mjere za praćenje infekcije, brzo intervenišu kako bi se izolovali novi klasteri i osiguralo da zdravstveni sistem ne bude preopterećen. Cilj je omogućiti da se ekonomske aktivnosti postepeno nastave, a da se zaraza drži pod kontrolom.

PROČITAJTE JOŠ:  Ubistvo u Bosanskoj Krupi: Muškarca (67) nasmrt izbo komšija

U Italiji je potvrđeno više od 210.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom, dok je od posljedica do nedjelje uvečer preminulo 28.884 ljudi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....