Italija: Počelo najveće suđenje mafiji u posljednjih nekoliko desetljeća

- Advertisement -

Najveće suđenje mafiji u Italiji u više od tri decenije, počelo je u srijedu procesuiranjem stotina članova mafijaške grupe ‘Ndrangheta iz južne italijanske regije Kalabrija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Očekuje se da će suđenje trajati do dvije godine jer će se voditi proces protiv više od 350 osumnjičenih članova kriminalne grupe, optuženih za ubistvo, iznudu, trgovinu drogom i pranje novca.

Trebalo bi svjedočiti više od 900 svjedoka protiv osumnjičenih članova ‘Ndranghete.

Za masovno suđenje u Kalabriji, koja je bila epicentar zločina za naoružanu ‘Ndranghetu, izgrađen je poseban bunker visoke sigurnosti.

Ovo je najveće suđenje protiv kriminalnih grupa od procesa koji je trajao od 1986. do 1992. godine u Palermu, gdje su sicilijanski tužioci na optuženičku klupu stavili gotovo 500 navodnih članova mafije Cosa Nostra.

PROČITAJTE JOŠ:  Ratni kabinet Izraela odlučio: Hoće li doći do odmazde Iranu?

Tiho razvijana među kalabrijskim planinama i osamljenim selima, ‘Ndrangheta je postala jedna od najvećih i najsmrtonosnijih mafija organiziranog kriminala na svijetu, zasjenivši nekada moćniju Cosa Nostru.

Kalabrijska grupa sada je uključena u kriminalne aktivnosti na najmanje četiri kontinenta sa hiljadama članova i vjeruje se da kontrolira opskrbu ogromnim količinama kokaina koji ulaze u Evropu iz Južne Amerike i drugih zemalja.

Suđenje u srijedu uglavnom je usredotočeno na moćnu porodicu Mancuso, za koju se vjeruje da kontrolira veliki dio mafijaške grupe.

Suđenje uključuje i nekoliko političara, policajaca i državnih službenika, koji su također optuženi da pomažu grupi ‘Ndrangheta na različite načine, što ilustruje snažne veze između kriminalnih grupa i državnih zvaničnika.

PROČITAJTE JOŠ:  Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Antonio Nicaso, stručnjak za ‘Ndranghetu i profesor sa sjedištem u Torontu u Kanadi, rekao je da se suđenje može smatrati “prekretnicom u borbi protiv” ‘Ndranghete i historijskom prilikom da se otkriju tajne jedne od najtajnijih kriminalnih organizacija u svijetu.

U najvećoj akciji u posljednjih 20 godina, na području Kalabrije, na jugu Italije, u septembru 2019. godine uhapšene su 334 osobe, uključujući bivše parlamentarce, advokate i državne službenike.

Radilo se o akciji koja je pokrenuta protiv članova ‘Ndrangheta koja je djelovala u Italiji, posebno u Vibo Valentiji, ali i van granica zemlje. Optužnice su podignute zbog osnovane sumnje za razne počinjene kriminalne radnje.

U akciji u Italiji učestvovalo je 2.500 pripadnika sigurnosnih snaga, a bilo je hapšenja i u Njemačkoj, Švicarskoj i Bugarskoj, uz podršku lokalne policije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...