UN i WHO u BiH: Poduzeti neophodne epidemiološke mjere tokom održavanja izbora

- Advertisement -

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald i šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky upozoravaju da odgovornost i predostrožnost ostaju neophodne za suzbijanje širenja COVID-19 virusa, pred održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Ujedinjene nacije (UN) u Bosni i Hercegovini su i dalje zabrinute velikim brojem slučajeva COVID-19 infekcija širom zemlje.

”Kao što vidimo i u zemljama Evrope, učestalost novih slučajeva se ubrzava, kao i učestalost smrtnih slučajeva povezanih sa komplikacijama koje izaziva ovaj virus. Dok se građani Bosne i Hercegovine pripremaju da ostvare važno pravo glasa ove nedjelje, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini urgiraju za ličnu predostrožnost glasača kako bi osigurali sigurnost svih građana, uključujući sigurnost onih koji direktno rade na izborima”, navodi se u zajedničkoj izjavi UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

PROČITAJTE JOŠ:  Dječaci (7) i (12) godina optuženi da su izboli nožem 58-godišnjakinju

Istaknuto je kako u tome svako može pomoći sa četiri jednostavne akcije: izbjegavanjem većih okupljanja (grupa), držanjem fizičkog razmaka i dok se čeka na biračkim mjestima, nošenjem maski na javnim mjestima i dezinfekcijom ruku prije i poslije izlaska s biračkih mjesta.

”Transparentni i inkluzivni izbori su okosnica demokratskih društava i još uvijek se mogu održati na siguran način, čak i tokom ove razarajuće COVID-19 krize. Urgiramo relevantne institucije i organe vlasti da osiguraju da se sve epidemiološke mjere poštuju na svim biračkim mjestima, da svi posmatrački i izborni timovi imaju ličnu zaštitnu opremu pri ruci, i da se školske ustanove koje se koriste kao biračka mjesta propisno dezinficiraju prije nego se učenici vrate u škole”, navodi se u saopćenju.

Podsjetili su kako doktori, medicinske sestre i tehničari, kao i drugo osoblje u javnom zdravstvu koje podržava njihov rad, vode bitku s ovom krizom duže od osam mjeseci u Bosni i Hercegovini.

PROČITAJTE JOŠ:  Prošlo je 28 godina od reintegracije: Grbavica je bila simbol razaranja i strahovitih zločina

”Od ključne je važnosti da ne budu ostavljeni da to rade sami kada znamo da svi imamo važnu ulogu u pomaganju da se trenutna krivulja poravna. Iako su mnogi od nas umorni od ove dugotrajne krize, posebice kako se približavamo zimi, COVID-19 virus nije umoran od nas i nije ništa manje zarazan”, podsjeća se u saopćenju.

Uprkos eskalaciji zaraze, porastu smrtnosti i pritisku na zdravstvene sisteme, Ujedinjene nacije vjeruju da BiH još uvijek može ostvariti ravnotežu između zaštite javnog zdravlja i održavanja društvenog, razvojnog i političkog života sa ličnom odgovornošću, solidarnošću, i prateći jasne upute i mjere zaštite. Ujedinjene nacije ostaju posvećene podržavanju ovih napora, zaključeno je na kraju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...