Japan ima najbolji pasoš, očekuje se napredak zemalja Jugoistočne Evrope

- Advertisement -

U posljednjem izvještaju Henley Passapor Indexa navodi se da je Japan zemlja sa najboljim pasošem u svijetu, a da se očekuje značajno poboljšanje kada je riječ o statusu pasoša zemalja Jugoistočne Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Henley Passapor Index bilježi vrijednost nacionalnih pasoša sa aspekta u koliko zemalja je s njima moguće putovati bez vize.

Japan je na vrhu liste s obzirom da njeni državljani s nacionalnim pasošem mogu putovati u 191 državu u svijetu.

Na drugom mjestu je Singapur čiji državljani bez viza mogu putovati u 190 zemalja. Slijede Njemačka i Južna Koreja koje dijele treće te Italija i Finska koje dijele četvrto mjesto. Luksemburg i Danska su na petom mjestu.

PROČITAJTE JOŠ:  Djevojčica (14) iz Srbije tvrdi da je silovana u Rimu

Na dnu liste se nalaze Sirija, Irak i Afganistan čiji državljani mogu bez viza putovati u 26 država.

Ujedinjeni Arapski Emirati su zemlja koja je u protekloj deceniji ostvarila rekordni skok od 47 pozicija i trenutno se nalaze na 18 mjestu, a njihovi državljani trenutno mogu bez viza putovati u 177 zemalja.

Predstavnik kompanije Henley Paddy Blewer izjavio je da se u narednom periodu očekuje značajan napredak kada je u pitanju bezvizno putovanje s pasošem Crne Gore.

PROČITAJTE JOŠ:  Veliki uspjeh gimnazijalaca iz Sarajeva: Osvojili dvije bronzane medalje na međunarodnom informatičkom takmičenju

On tvrdi da će status crnogorskog pasoša dobiti na vrijednosti s obzirom na napredak koji ta zemlja ostvaruje u euroatlantskim integracijama i zahvaljujući programu dodjeljivanja državljanstva velikim investitorima.

Blewer također predviđa da će u narednom periodu značajne napretke na listi ostvariti i Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija. On je pojasnio da te suverene zemlje provode potrebne nacionalne i međunarodne programe integracije u globalnu međunarodnu zajednicu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...