Javnost šokirana: BBC objavio dokumentarac u kojem prikazuje smrt uživo

- Advertisement -

Dokumentarac u kojem se prikazuje smrt neizlječivo bolesnog muškarca kojeg je emitirao BBC šokirao je svijet. “Budi snažna, draga moja”, bile su posljednje riječi koje je 71-godišnji milioner Peter Smedley uputio supruzi Christine (60) u švicarskoj klinici. Smedley, britanski hotelijer, popio je čašu sredstava za umirenje i zahvalio ljekarima što su se “brinuli za njega”. Christine, s kojom je u braku bio 40 godina, gladila ga je po prstima – nije se usudila sjesti kraj njega kako je britanske vlasti ne bi optužile da mu je pomogla umrijeti.

PROČITAJTE JOŠ:  Tijelo malene Danke Ilić još nije nađeno: U pritvoru preminuo brat jednog od osumnjičenih za ubistvo

– Vode – rekao je Smedley, ali liječnica mu nije dala. Rekla mu je samo da spava i njegovu glavu prislonila k sebi. – Sada spava vrlo, vrlo duboko. Uskoro će prestati disanje, a onda i rad srca – rekla je liječnica Preisig supruzi.

Smedley je bolovao od bolesti motornih neurona, poznate i kao amiotrofična lateralna skleroza, koja postupno uzrokuje oduzetost organa. U većini slučajeva smrt nastupa za manje od pet godina kada zbog oduzetosti dijafragme prestaje disanje, iako neki, poput Stephena Hawkinga, mogu proživjeti i više decenija. Dokumentarac je snimio britanski pisac Terry Pratchett, kojem je 2007. dijagnosticirana Alzheimerova bolest.

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći kod Ilijaša poginula jedna osoba

– Rekao mi je: ‘Želim ti dobar život, ja znam da sam ga imao’. Čovjek je umro, to je loša stvar, ali htio je umrijeti, a to je dobra stvar – rekao je Pratchett te dodao kako ga je sram što se Britanci moraju “navlačiti do Švicarske, uz značajan trošak, kako bi dobili uslugu koju žele”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...